избор на брой
"Морски колекции"
начало
ЮБИЛЕЕН НАСТОЛЕН МЕДАЛ „500 ГОДИНИ КРАЛСКИ ВОЕННОМОРСКИ
СИЛИ НА ДАНИЯ”

Юбилейният настолен медал „500 години Кралски военноморски сили на Дания” е произведен през 2010 г. Той е поставен в луксозна подаръчна кутия, като се придружава и от поясняващ надпис, поставен на гърба на капака на кутията. Връчва се на гости от чужбина или при гостуване на високопоставени лица от Адмиралтейството на Дания в други държави, както и по време на визити, осъществявани от кораби на тази държава.
Върху аверса (лицевата част) на медала са изобразени две фрегати – от ветроходната епоха и от най-ново време, а между тях е емблематична сграда от бреговата инфраструктура. Обяснителният надпис между изписаните години 1510-2010 е на датски език.
Върху реверса и годините, и обяснителният надпис са на латински език. Над котвата е поставена кралската корона, а около нея да развети два национални флага над стилизирано изображение на морска повърхност.
Размерът на медала, изработен от сребрист метал, е колкото съвременна българска монета с номинал от 1 лев.
Представеният юбилеен настолен медал „500 години Кралски военноморски сили на Дания” е от колекцията на комодор Митко Петев – командир на Военноморска база Бургас. „Морски вестник” му благодари за предоставената възможност да представи този интересен знак на своите читатели.
МОРСКИ ВЕСТНИК, Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК


Разтворената подаръчна кутия с поясняващия надпис, поставен на гърба на капака на кутията. Поставен е медалът с изображението на аверса.
Юбилейният настолен медал „500 години Кралски военноморски сили на Дания”, аверс.
Разтворената подаръчна кутия с поясняващия надпис, поставен на гърба на капака на кутията. Поставен е медалът с изображението на реверса.
Юбилейният настолен медал „500 години Кралски военноморски сили на Дания”, реверс.
Поясняващият надпис, поставен на гърба на капака на кутията.