избор на брой
"Морски колекции"
начало
ЗНАЧКАТА НА ФРЕГАТАТА „ДРЪЗКИ” ОТ 2005 Г.
Значката, която ви представяме, е връчена на официалните гости по време на тържествената церемония, състояла се на 6 ноември 2005 г. в Пристанище Бургас, за присвояването на почетното име „Дръзки” на фрегатата с бордови номер 41. Припомняме ви, че на 21 октомври 2005 г. във Военноморска база Зеебрюге, Кралство Белгия, тържествено бе вдигнат българският военноморски флаг на първата от трите фрегати от проект Е-71, приети последователно в нашите ВМС. След ритуала първата от трите фрегати извърши преход от Зеебрюге до Бургас. На 2 ноември 2005 г. фрегатата с бордови номер 41 бе посрещната в пункта за базиране Атия. От тогава до сега фрегатата „Дръзки” е в състава на Военноморска база Бургас.
Значката е умалено копие на оригиналната бордова табела на легендарния български торпедоносец „Дръзки”, увековечил името си с успешната торпедна атака срещу турския крайцер „Хамидие” (8/21 ноември 1912 г.). Изработена е от варненската фирма „Импрес” в тираж от 100 екземпляра. Представлява елипса с диаметър по хоризонтала 25 мм и с диаметър по вертикала 15 мм. Основната част е от черна пластмаса, върху която е поставено метализираното покритие с изображението на бордовата табела на торпедоносеца. Начинът на закрепване е метален щифт (със закопчалка).
В деня на церемонията екипажът на фрегатата „Дръзки” получи като подарък от командването на ВМС и копие от оригиналната бордова табела на торпедоносеца „Дръзки”. То бе изработено във Военноремонтната база на Военноморска база Бургас по оригинал, предоставен от Военноморския музей във Варна. Този сувенир е поставен на видно място във фрегатата и може да бъде видян от всеки посетител, преди да влезе в офицерската каюткомпания на бойния кораб.
МВ
Снимки МВ


Значката на фрегатата „Дръзки” от 2005 г.
Копието от оригиналната бордова табела на торпедоносеца „Дръзки”, поставено на видно място във фрегатата „Дръзки”.
Оригиналната бордова табела на торпедоносеца „Дръзки”
Поглед към носа на кораба-музей „Дръзки” във Варна, където се вижда и бордовата табела на легендарния торпедоносец.