избор на брой
"Морски колекции"
начало
ВТОРО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ КОМПЛЕКТА „ФЕРИБОТНА ВРЪЗКА
ВАРНА – ИЛИЧЕВСК”

В рубриката „Морска фалеристика и хералдика” на раздела „Морски колекции” ви запознахме с подаръчния комплект, връчван на официалните гости при откриването на фериботната връзка между Варна и Иличевск:
Подаръчен комплект „Фериботна връзка Варна – Иличевск” (1978 г.)
Допълнение към подаръчния комплект за Фериботния комплекс
Със съдействието на известния наш фалерист доц. д.и.н. Тодор Петров открихме изображението на още един подарък, модификация на един от елементите на подаръчния комплект – настолен медал, който е разработен в по-луксозен вариант от представения вече екземпляр. Едноцветният медал в този случай вече е допълнен с цветното изображение на „обединяващия елемент” между медала и плочката - значката, която представлява съчетание между съветското и българското знаме (съветския и българския корабен флаг).
По-луксозният медал е със същите размери (диаметър 60 мм), а и кутията е с по-добро изпълнение като качество. Кой знае, може би със съдействието на читателите ще открием още допълнения към подаръчния комплект „Фериботна връзка Варна – Иличевск”, чиято „премиера” се е състояла на 14 ноември 1978 г. край Варна. Със сигурност темата ще има своето продължение със сувенирите и морските аксесоари, изработени от Параходство „Български морски флот” във връзка с 25-годишнината от пускането на фериботната линия.
МОРСКИ ВЕСТНИК


По-луксозният вариант на настолен медал „Фериботна връзка Варна – Иличевск” (1978 г.).
Българският ферибот „Героите на Севастопол” (преди боядисването на бордовете му с черна боя). Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК