избор на брой
"Морски колекции"
начало
Писмо до редакцията:
Ветеранът от войната Пенчо Стоянов:
АЗ СЪМ УДОСТОЕН С ТАЗИ ЗНАЧКА!
В бр. 18/2008 г. на „Морски вестник” прочетох материала на Атанас Панайотов „Знаете ли нещо повече за този нагръден знак?” На снимката е изобразена „Минната значка на Дунавския флот” от 1946 г. Аз съм удостоен с тази значка! Притежавам „Свидетелство № 2524” от 31 май 1946 г., подписано от тогавашния командир на Дунавския флот капитан ІІ ранг Валентин Паспалеев. В него е написано, че съм награден със значката „за проявено умение, усърдие и хладнокръвие при изпълнение на миночистачна и минна дейност”.
Роден съм на 27 януари 1923 г. През м. август 1943 г. получих повиквателна да се явя на служба в Беломорския флот, в Кавала. Там служих в Минната рота. През м. май 1944 г. бях командирован в Школата за подофицери на Морските войски във Варна. На 8 септември 1944 г. предвид стеклите се обстоятелства занятията в школата бяха прекратени. По желание се записах за участие във войната в състава на Дунавския флот. Назначиха ме на катер № 2. По това време спешно се подготвяха тралните приспособления за миночистачна дейност. Водещ в тази дейност бе лейтенант Коста Стрелухов. Приготовленията се наблюдаваха от съветски офицери. Те бяха изненадани от уменията и голямото желание на нашите моряци да въведат в строя разбитата при оттеглянето на германците техника. Дивизионът трални кораби имаше променлив състав, който в определен период достигаше до 10 кораба. Флагман бе опитният български офицер Любомир Давидов.
Поставената задача пред Дунавския флот нашите моряци изпълниха с чест. За увековечаване на тази бойна дейност по време на войната бе решено да бъде изработен нагръден знак за участниците в миночистенето на Дунава и при разоръжаването на мините, които се появяваха при ниска вода на реката. Спомням си, че водещ и в това начинание бе лейтенант Стрелухов, който се справи много добре, което личи и от качеството на изработката на нагръдния знак.
ПЕНЧО СТОЯНОВ,
Носител на Военен орден
за храброст – ІV степен
Минната значка на Дунавския флот
Пенчо Стоянов през 2008 г.
Удостоверение № 2378, издадено на на кандидат-подофицер Пенчо Иванов Стоянов, в уверение на това, че през 1944 – 1945 г. е служил в Минната флотилия на Дунавския флот, участвал е в бойните плавания на частта, влизащи в състава на Първа българска армия, и е боец от фронта.
Свидетелство № 2524 от 31 май 1946 г., издадено на кандидат-подофицер Пенчо Иванов Стоянов, в уверение на това, че е награден с „Минната значка” на Дунавския флот.
Кандидат-подофицер Пенчо Стоянов, 1945 г.


Лична карта № 5986 на кандидат-подофицер Пенчо Иванов Стоянов, в уверение на това, че е награден с Военен орден за храброст – ІV степен, издадена на 14 септември 1945 г.