избор на брой
"Морски колекции"
начало
НАСТОЛЕН МЕДАЛ НА ИЗРАЕЛСКИТЕ ВМС
Настолният медал на Израелските ВМС е актуален аксесоар, връчван на гости и партньори при различни международни контакти. За големината му можете да съдите по снимката, съпоставен с монетата от 1 лев (емисия 2002 г.). Поставя се в тъмносин (Navy Blue) пластмасов футляр върху тъмносиньо кадифе с оформена вдлъбната подложка. Изработен е от златисто-жълт метал.
Изображението върху аверса (лицевата част) е ограничено от оформено и разположено в неправилен кръг корабно въже. Надписът, разположен в основанието: ISRAEL NAVY, e дублиран на иврит върху разгъната лента (лента от матроска барета?). Характерният морски символ – котвата, е разработен по един интересен начин: използвани са рогата на адмиралтейската котва, а вместо щок е изобразен къс меч. От основата на котвата израства маслинено клонче – символ на мира, но той се постига и отстоява (като идея) с голия меч – символ на боеготовността. Символичната корона от лаврови листа вероятно е послание за това, че славата се постига при безкомпромисното отстояване на мира със силата на готовите за действие бойни средства.
Докато аверсът е добре оформен и изчистен, реверсът е малко претрупан, вероятно заради идеята да се представят всички родове сили на Израелските ВМС. Разгадаването на тяхната символика е по-сложна задача. На „първо четене” се разпознават надводните бойни кораби (горе вдясно) – силует на надводен боен кораб с котва върху него. Леките (ударните) сили (горе в ляво) са представени с две кръстосани акули, разтворили уста с добре оформени остри зъби пред силуета на ракетен катер (корвета) погледнат от към носа. Лесно се различават и подводниците – силует на подводница с котва върху нея (долу в ляво).
Останалите два символа са по-трудни за разгадаване. Долу в ляво има един стилизиран образ на кашалот, също декориран с котва. Тук тълкованията могат да бъдат най-различни: от специални сили и средства, до структури на логистиката. В средата, централно място заемат стилизирани разперени криле на прилеп, съединени с щит, върху който отново има изобразена котва. Последната комбинация най-вероятно изразява органите за управление, които винаги се нуждаят в своята дейност от службите за разузнаване.
Представеният настолен медал на Израелските ВМС е от колекцията на командира на Военноморска база Бургас комодор Митко Петев, на когото изказваме благодарност за предоставената възможност да ни запознаем с този интересен морски аксесоар.
МОРСКИ ВЕСТНИК


Настолният медал на Израелските ВМС, аверс
Настолният медал на Израелските ВМС, съпоставен с монетата от 1 лев (емисия 2002 г.).
Настолният медал на Израелските ВМС, реверс