избор на брой
"Морски колекции"
начало
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: НАСТОЛНИЯТ МЕДАЛ “95
ГОДИНИ ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА”

Настолният медал “95 години Пристанище Варна” е изработен през 2001 г. и е връчван на официалните гости и на отличили се служители по време на празненствата по повод 95-та годишнина от пускането в експлоатация на модерното пристанище във Варна. Основната част на медала е изработена от оксидиран бял метал и представлява кръг с диаметър 8 см и върху тази плоскост е поставено релефното изображение на земното кълбо със символични паралели и меридиани. То изобразява един от девизите на Пристанище Варна, а именно, че е прозорец на България към света. Около изображението на земното кълбо са поставени релефно изпъкналите надписи “ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА” и “95 години”.
Върху релефното изображение, в средата на символичното земно кълбо, е ситуирано (също релефно) логото на Пристанище Варна – характерно стилизирано изображение на класическа котва с несиметричен щок. Логото изпъква контрастно с изработката му от жълт метал. Със същия метал е изработена и релефната обиколка на медала, която при по-внимателно вглеждане дава информация, че всъщност медалът не е идеален кръг, а многоъгълник с много малка дължина на страната му.
Настолният медал “95 години Пристанище Варна” е поставен неподвижно върху тъмнокафява лакирана дървена поставка – кръг с диаметър от 12 см. Самата поставка е леко скосена, за да образува още един концентричен кръг.
На този етап все още не са уточнени няколко важни детайла за този настолен медал: кой е авторът на дизайна, къде е изработен и в какъв тираж. За това очакваме и мненията на нашите читатели.
МВ