избор на брой
"Морски колекции"
начало
ОТЛИЧИТЕЛНИЯТ ЗНАК НА АДМИРАЛТЕЙСТВОТО
По повод 110-та годишнина на Щаба на ВМС е изработен отличителен нагръден знак, който е въведен със заповед на командващия ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев. Знакът е създаден по негова идея, а дизайнерският проект е дело на капитан І ранг от резерва Петър Дерелиев. Отличието е изработено изцяло от жълт метал, като основата му е класически стилизиран немски щит. Върху него в горната част е вдълбан надпис „ЩАБ ВМС”, като централно място заема композицията от две кръстосани котви от адмиралтейски тип с поставен над тях щурвал.
В средата на щурвала е поместена компасната стрелка с фиксиране на посоките „N” и „S” (Nord – South, Север - Юг). Под тази композиция е вдълбан надпис „NAVY HQ” (Navy Headquarters – Щаб на Военноморските сили). Долната част на щита е увенчана с дъбови листа (символ на храброст и на пълководчески умения), по подобие на украшението на фуражките на старшите морски офицери. Размерът на двупластовия щит е 37 на 51 мм, като по-горната повърхност е скосена с един мм. Знакът се поставя върху униформата с винт, като за лятното яке, което е в светъл цвят, е предвидена черна кожена подложка с по-голям размер от металния щит, за постигане по-голямо удобство и на по-добър контраст.
Котвите от адмиралтейски тип символизират Адмиралтейството – другото название на Щаба на ВМС. Щурвалът е символ на управлението – основна функция на щаба, а компасът – вярната посока, правилният курс. Компасът е хералдически знак и на НАТО. Първите отличителни знаци бяха връчени от вицеадмирал Кавалджиев на живите досегашни началници на Щаба на ВМС при честването на 110-та годишнина на Адмиралтейството на 9 януари т. г. във Варна.