избор на брой
"Морски колекции"
начало
ЮБИЛЕЕН ЗНАК „75 ГОДИНИ ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА”
Юбилейният знак „75 години Пристанище Варна” е произведен в Монетния двор – София, по поръчка на Пристанище Варна във връзка с навършването на 75 години от неговото тържествено откриване. Авторът на проекта и тиражът засега не са уточнени. По спомените на ветерани от порта, тиражът е бил голям и знакът е достигнал до много пристанищни работници, които си го пазят като спомен и до днес. Една любопитна подробност: част от тиражът е леко сбъркан, в смисъл аверсът (лицевата част) и реверсът (обратната страна) са със сменени места. Добре, че някой тогавашен идеологически работник не е проявил „революционна бдителност”, за да накаже „виновника”.
А основание за това е имало, защото на лицевата част е поставено стилизирано изображение на тогавашния фар „Георги Димитров” (днес фар „Варна”) със съществуващия тогава надпис „Той не умира”. На реверса е само логото на пристанището, две стилизирани морски вълни и годината на началото: „1906”.  Да поставиш „Георги Димитров” (макар и неволно) на заден план тогава си е било направо грях, но слава богу, пострадали от тази грешка няма.
Знакът е изработен от жълт метал, като основната част представлява кръг с диаметър 30 мм, а носачът е правоъгълник с основа 25 мм и височина 15 мм. На носача е поставена червена орденска лентичка. Начинът на закрепване е чрез запоена върху обратната част на носача игла. Основната част и носачът се свързват помежду си чрез система от три халки, като двете от тях са неподвижни (запоени съответно на двете части), а третата е свързващото звено между тях. Точно тази система е причината при допусната грешка по време на монтажа лицевата и обратната страна на знака да си сменят местата при част от тиража. Елементите, нанесени върху аверса и реверса, са опасани от релефен ръб.
Днес, почти две десетилетия след появата му, юбилейният знак „75 години Пристанище Варна”, продължава да предизвиква интереса на колекционерите.
МВ