избор на брой
"Морски колекции"
начало
ЗНАКЪТ НА УЧАСТНИЦИТЕ В УЧЕНИЕТО
„СЪВМЕСТНИ УСИЛИЯ - СИНИЯТ ДУНАВ 2000”

На 15 септември 2000 г. на своето 423-то заседание 41-то Народно събрание взема решение за разрешаване на изпращането на български военен
контингент на територията на Румъния и пребиваването на румънски военен контингент на територията на Република България за участие в българо-румънското учение „Съвместни усилия - Синият Дунав 2000”. Разрешава се изпращането на български военен контингент от 50 кадрови военнослужещи, 3 парома (тип военен ферибот), 2 миночистача от ВМС и 1 вертолет Ми-17 с техните екипажи на територията на Румъния и пребиваването на територията на Република България на 26 румънски кадрови военнослужещи, 5 парома (тип военен ферибот) и 1 вертолет IAR-330 с техните екипажи от 23 до 29 септември 2000 г.
ВМС на България участват с два рейдови миночистача проект 1259.2 от Трети дивизион миночистачни кораби на Военноморска база Варна. Те са под командването на командира на дивизиона капитан ІІ ранг Тодор Йотов. Рейдовите миночистачи с бордови номера 55 и 56 (съгласно Корабния устав на кораби IV ранг име не се полага) са под командването на капитан ІІІ ранг Златко Янчев и лейтенант Тихомир Трифонов. Това е първата проява на нашите ВМС на река Дунав след ликвидирането на Дунавската флотилия през 1961 г. и неуспешният опит за нейното възстановяване в началото на 90-те години на ХХ век. През 2004 г. два миночистачни кораба от същия дивизион участват в следващото подобно учение („Съвместни усилия - Синият Дунав 2004”).
Учението е тип командно-щабно, с реални действия на войски и сили. Основната цел на учението е да се тренират съвместни действия за оказване на помощ на населението при природни бедствия. Работен език на учението е английският. При планирането и в реалните действия се прилагат стандартните оперативни процедури на НАТО. Създадени са Щаб на ръководството и Съвместен българо-румънски щаб, които планират, ръководят, координират и провеждат учението. В него участват подразделения на Сухопътни войски, самолети и вертолети от ВВС, кораби от ВМС. Това са първите мащабни българо-румънски маневри след прекъсване от 20 години, с участието общо на 1200 военнослужещи от двете държави. Най-атрактивно за наблюдателите от НАТО и страните съседки на България и Румъния, е построяването на понтонен мост на реката. Свидетели на маневрите стават и министър-председателите Иван Костов и Мугур Исъреску, министрите на отбраната Бойко Ноев и Сорин Фрунзавердe, началникът на ГЩ на БА генeрал Михо Михов и висши военни. Последният етап от учението продължава на румънска територия срещу Никопол.
По повод на българо-румънското учение „Съвместни усилия - Синия Дунав 2000” е издаден специален знак, връчван на официалните гости и на участващи военнослужещи. Значката е произведена в Румъния. Тя представлява кръг с диаметър 40 мм и е изработена от два слоя метални кръгове (пластини), като долната пластина изпълнява функцията на основа, която не само усилва горната пластина, но и служи за фон на буквите от надписа й. Надписите са изпълнени околовръст на син фон: „Joint Efforts - Blue Danube 2000”. Вътрешният кръг представлява символична релефна карта, върху която са очертани


Знакът на участниците в учението „Съвместни усилия - Синият Дунав 2000”. Репродукция Иван САВОВ.
Рейдови миночистач № 56, участвал в съвместното българо-румънско учение „Съвместни усилия - Синият Дунав 2000”. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Знакът на участниците в учението „Синият Дунав 2002”. Репродукция Тодор ПЕТРОВ.
границите на двете съседни дунавски и черноморски държави, като всяка държава е представена с националния си трикольор. Двете стиснати ръце на военнослужещи са поставени върху картата на Румъния. Изображенията са с качествен емайл.
Двете метални пластини са съединени чрез два нита, които играят ролята и на точки (препинателни знаци), които отделят двата надписа („Joint Efforts” и „Blue Danube 2000”). Върху задната пластина двата нита играят ролята на свързващо звено между кожен черен носач и метална лента, поставена за усилване на връзката между посочените два елемента.
Няма данни за производителя и за тиража на значката. Със сигурност се знае само това, че нито един представител на българските ВМС не е получил този знак.
След консултацията, която ни даде изтъкнатият наш фалерист доц. д.и.н. Тодор Петров, узнахме, че подобен знак е издаден и във връзка с българо-румънското учение „Blue Danube 2002”. Различието не е само в изписването на името на учението. Надписът „Joint Efforts” е заменен с „Bulgaria - Romania”, а двата нита са заменени с две декоративни вдлъбнатини тип „снежинка”.
Цялата тази информация предизвиква един естествен въпрос: А какъв знак е бил издаден във връзка с учението „Blue Danube 2004”? Надяваме се да намерим отговора и със съдействието на нашите читатели.
МОРСКИ ВЕСТНИК