избор на брой
"Морски колекции"
начало
ЗНАК, ПОСВЕТЕН НА 90-ГОДИШНИНАТА НА
СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ „ЧЕРНО МОРЕ”

Представяме ви един от знаците, посветени на 90-годишнината на Сдружението на спортните клубове „Черно море”– Варна (1903 – 2003 г.). Позволяваме си това пред читателската аудитория на „Морски вестник”, защото в една голяма част от биографията си, то носи в названието си „Флотско”, а след това „Флотско-студентско” физкултурно дружество „Черно море”. Дори беше поделение на ВМС, където се развиваха различни водни и сухоземни спортове в подразделения като спортни роти и др.
Знакът е изработен от жълт метал чрез лазерно гравиране и представлява логото на „Черно море” в традиционния му син цвят, съчетан с цифрите „90”. Тези два елемента пък са съчетани с типично флотски орнамент – дъбовите клонки, които неизменно присъстват върху фуражките на старшите морски офицери у нас от десетилетия насам. По този начин дизайнерът напомня за „флотската” част от биографията на това популярно спортно сдружение в България.
Знакът е оформен като подаръчен сувенир в кутия, покрита с тъмносиньо кадифе и поставка за изнасянето му от кутията като подпора за настолно украшение. В най-широката си част е широк 57 мм и висок – 50 мм. Изработката е дело на варненската фирма за лазерно и механично гравиране „Делис” ООД. Представеният знак е само част от богатата колекция подаръчни сувенири, изработени от същата фирма във връзка с 90-та годишнина на „Черно море”.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК


Знак, посветен на 90-годишнината на спортните клубове „Черно море”