МАРКА И ПЪРВОДНЕВНИ ПЛИКОВЕ ЗА
ОКОЛОСВЕТСКОТО ПЛАВАНЕ НА КАПИТАН
ГЕОРГИЕВ

В „Морски вестник” вече сме засегнали темата за околосветското плаване на капитан Георги Георгиев и за предшестващото му плаване с „Кор Кароли” в регатата „Остар” (1976 г.) от гледна точка на пощенските картички:
12 октомври 2011 г. Пощенска карта за участието на капитан Георгиев в „ОСТАР`76”
Картичка с автограф от ветроходеца капитан Георги Георгиев
26 декември 2013 г. Непубликувани пощенски картички на ветроходеца капитан Георги Георгиев
Със съдействието на нашия читател, приятел и автор Иво Танев ви представяме една марка и два първодневни плика, свързани с околосветското плаване на капитан Георги Георгиев.
Първият плик е интересна комбинация от символика, свързана с двете плавания. На стилизирано изображение на карта на света в син цвят са начертани маршрутите на двете плавания, а печатът поставен във Варна е на 24 април 1976 г. Печатът е поставен върху две български пощенски марки, свързани с ветроходното плаване. В ляво е поставен знакът, разпространен в края на първото плаване (регатата „Остар76”) чрез пощенска карта. Долу, в дясно, е поставен печат от Хавана, 20 декември 1977 г. – денят на завършването на околосветската обиколка. Автографът е даден от капитан Георгиев на 12 април 1979 г. и е подпечатан с печата на яхтата „Кор Кароли”. Това прави този плик наистина ценен и уникален.
Вторият плик е посветен изцяло на околосветското плаване и е наистина първодневен, със съответен печат – 19 май 1978 г. И марката е посветена на това знаменателно събитие. Тя е издадена на тази дата в тираж от 100 000 бр. Автор на проекта е художникът Ст. Кънчев. Удачно са съчетани цветовете на националния трибагреник (бял фон, зелено изображение на земното кълбо, яхтата и на две митични морски същества, червен надпис), с преобладаващото синьо върху пощенската марка. И този плик е ценен и важен за морската ни история.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Първодневните пликове са от личния архив на Иво Танев
начало
избор на брой
"Морски колекции"
Пликът със съчетания от символи и от двете плавания.
Първодневният плик със специалната марка за околосветското плаване.