начало
избор на брой
"Морски колекции"
СНИМКА НА БАЗОВ МИНОЧИСТАЧ ПРОЕКТ 254 ОТ ВМС НА БЪЛГАРИЯ
През тази година Издателска къща „Морски свят” представи на читателите новата книга на капитан І ранг от запаса Колю Киров „Дуранкулак. Път през годините”. В нея бе публикувана за първи път тази снимка на базовия миночистач с бордови номер 21 от състава на 6-и отделен дивизион тралчици на Военноморска база Бургас. Авторът на книгата е бил командир на този кораб и ни разреши да публикуваме снимката и в „Морски вестник”.
Според специализирани руски сайтове, това е най-масовият тралчик (миночистач), произвеждан някога в световната военноморска история. ОТ 1948 г. до началото на 60-те години на ХХ век във военните корабостроителни заводи в Ленинград (дн. Санкт Петербург) и в Керч са построени общо 295 бойни единици. В справочниците на НАТО му е дадено името Т-43 (по названието на челния построен кораб). Освен във ВМФ на СССР, той е на въоръжение във военните флоти на Албания, Алжир, България, Египет, Индонезия, Ирак, Китай, Сирия. Освен това в Полша са построени по лиценз още 12 кораба, а в Китай – 40 кораба от проект 254.
В състава на българските ВМС от 1951 г. са два миночистача от този проект. Построени са в Съветския съюз през 1949 г.
- воизместване – 569 т;
- дължина – 58 м;
- широчина – 8,4 м;
- газене – 2,45 м.
Силова установка: два дизелови двигателя от по 2200 к.с. Максимална скорост 14-15 възла. Район на действие – до 700 мили при скорост 12 възла. Екипажът е от 68 души.
Въоръжение: две двойни 37 мм оръдия, четири сдвоени 12,7 мм картечници ДШК, два бомбомета (с по 5 подводни бомби), контактен, акустичен и два електромагнитни трала. Могат да носят до 16 мини.
През 1982 г. единият от базовите тралчици е бракуван и от корпуса му е направена мишена за ракетни стрелби, а вторият - след преоборудване става учебен кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Той е бракуван през 1993 г.
МОРСКИ ВЕСТНИК


Базов миночистач проект 254 с бордови номер 21 от състава на 6-и отделен дивизион тралчици на Военноморска база Бургас. Снимката е направена по време на военноморски парад.
Силует на базов миночистач проект 254 (НАТО-клас Т-43). Източник: https://atrinaflot.narod.ru