начало
избор на брой
"Морски колекции"
НЕПУБЛИКУВАНИ ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ НА
ВЕТРОХОДЕЦА КАПИТАН ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

„С всички сили бързам към Родината”

С няколко публикации на 20 и на 21 декември т.г. отбелязахме 36-та годишнина от рекордното околосветско плаване на капитан Георги Георгиев (1976 - 1977 г.). Сега продължаваме темата с още подробности за плаването. Благодарение на съдействието, което получихме от капитан далечно плаване Александър Първанов, сега имаме възможност да покажем част от кореспонденцията, която води нашия мореплавател по време на обиколката на света. Това са три непубликувани до сега пощенски картички, адресирани лично до капитан Първанов, който в този период последователно е началник на отдел „Кадри” в Параходство „Български морски флот” и заместник-началник на ДИК (Държавна инспекция по корабоплаване) - Варна.
Първата картичка е изпратена от Нюпорт, САЩ, на 15 август 1976 г. и има текст: „За спомен от първото пресичане под ветрила на океана от наша, българска яхта. Сърдечни поздрави на Вас и на служителите от отдела. Капитан на ветроходна яхта „Кор Кароли” Г. Георгиев”. На лицевата част на пощенската картичка е изобразена известната по това време ветроходна яхта INTREPID - участник в няколко издания на световно известната регата за Купата на Америка.
Втората картичка е изпратена от Кристобъл, Панама, на 28 февруари 1977 г. и има текст: „На Вас и на служителите от отдела най-сърдечни поздрави по случай Новата 1977 г. с пожелания за много лично щастие и нови успехи в работата. Г. Георгиев, капитан на ветроходна яхта „Кор Кароли”. На лицевата част на пощенската картичка е изобразен бълкерът DOTO (IMO 6901701;
Summer DWT : 63,334 tons) - най-големият сухотоварен кораб, преминал през Панамския канал до тогава. Неотдавна такава пощенска картичка бе продадена в специализиран сайт (https://www.ebay.co.uk/itm) за един паунд.
Третата картичка е изпратена от порт Дарвин, Австралия, на 24 юни 1977 г. На гърба й, освен традиционните пожелания, капитан Георгиев допълва: „С всички сили бързам към Родината”. На лицевата част на пощенската картичка е изобразен стадионът на Дарвин, построен до ботаническата градина на града.
Надписите на гърба на картичките са направени с красивия и четлив почерк на капитан Георгиев. Не е необходимо да бъдеш графолог, за да се убедиш, че този, който пише по този начин, е човек със здрава психика и уверен в собствените си сили. Което героят на България показа и на дело.
„Морски вестник” благодари на капитан Александър Първанов и подготвя нови публикации с негово съдействие.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Пощенските картички са от личния архив
на к.д.п. Александър ПЪРВАНОВ
Лицевата част на първата пощенска картичка, изпратена от Нюпорт, САЩ, на 15 август 1976 г.
Надписът на обратната страна на първата пощенска картичка.
Лицевата част на втората пощенска картичка, изпратена от Кристобъл, Панама, на 28 февруари 1977 г.
Надписът на обратната страна на втората пощенска картичка.
Лицевата част на третата пощенска картичка, изпратена от порт Дарвин, Австралия, на 24 юни 1977 г.
Надписът на обратната страна на третата пощенска картичка.