начало
избор на брой
"Морски колекции"
БЪЛГАРСКИЯТ КОРАБ „РУСЕ” НА ПОЩЕНСКА
КАРТИЧКА ОТ АНТВЕРПЕН

Нашият читател, приятел и автор Георги Анд. Георгиев ни предостави изображението на интересна пощенска картичка от Антверпен, закупена от него в началото на 80-те години на ХХ век в това пристанище. Най-интересното на тази картичка, разбира се, е това, че единият от шестте изгледа представлява снимка на българския кораб „Русе”.
По стечение на обстоятелствата, моторният кораб „Русе” вдига български флаг именно в Антверпен (Анверс). Това става на 19 август 1966 г. Тогава „Русе” (екс-FALSTAFF), построен през 1959 г. в Норкьопинг, Швеция, с товароподемност 6610 тона, е приет в състава на Параходство БМФ. Първи капитан на кораба (Ruse - IMO 5112286) е Димитър Свещаров, а първи главен механик - Иван Цветков. „Русе” е в състава на Параходство БМФ до 22 юни 1987 г., когато е бракуван и продаден за скрап в Пакистан.
„Русе” и еднотипните му „Пловдив” и „Плиска” са универсални кораби с възможности да пренасят генерални и насипни товари, леки автомобили и растителни масла. Тези три кораба, заедно с „Преслав”, „София” и „Велико Търново”, обслужват редовната морска товарна линия България - Западна Европа, поддържана от Параходство БМФ от 9 март 1968 г. На всеки десет дни един линеен кораб отплава от Бургас и в определен ден пристига в Пирея или в Солун, Лисабон или Лейшоес, Хамбург, Анверс, Ротердам. На връщане се посещават същите пристанища в обратен ред плюс Истанбул.
Точно при участието на „Русе” в тази линия, корабът е заснет в белгийското пристанище и независимо от това, че плава под флага на държава, която тогава е зад „Желязната завеса”, снимката намира място върху пощенска картички с изгледи от Антверпен. Кой знае, а може би именно за това ... Но фактът си е факт!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Пощенската картичка от Антверпен от 80-те години на ХХ век. Изображението с кораба „Русе” е на първия ред снимки в средата. Снимките са дело на фотографа R. De Cock.

Изображението с кораба „Русе” в пристанището на Антверпен.
Гърбът на пощенската картичка ни дава още една интересна информация. Картичката от белгийското пристанище Антверпен е отпечатана в испанския град Барселона.