начало
избор на брой
15 януари 2018 г.
ОЩЕ НЯКОИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА ДЕВЕДЕСЕТТЕ И НЕ САМО
През 90-те години имаше един американски филм, в който главният герой не вървеше, а бягаше. Без цел и без посока. Не, не беше куку - просто бягането беше любимото му занимание. Ей така, да не седи на едно място... И разказваше колко много му харесвало в армията, защото там непрекъснато го карали да бяга. Помня култовата му фраза от филма: „Във Виетнам беше много хубаво, защото винаги имаше накъде да се бяга” (по време на войната, бел. авт.)
Също като у нас. Най-хубавото на армията и до днес са й реформите. Който и министър да дойде веднага започва с реформите. Не продължава - започва!

виж пълният текст
О.р. капитан ІІ ранг Миглен ШИШКОВ
24 януари 2018 г.
ДО ТЪНДЪР БЕЙ И ОБРАТНО...
... дълго време не посягах към това пътуване с „Мальовица” през 2003-та и то главно поради причината от респекта, който изпитвах към художественото описание на нещата, на Канада и най-вече на красивата й и величествена природа, все пак не съм професионален писател, а само един скромен любител, имаше и още нещо и то бе свързано със семейството ми, вестта за смъртта на вярното ни и любящо куче, която ме настигна по пътя, но така или иначе го направих, това с посягането към клавиатурата,
бях обещал на почитателите си това писание… и така, всичко започна с тръгване от Варна със служебния автобус през една пролетна вечер на 2003-та година, 21-ви март,

виж пълният текст
Главен механик Иван АДАМОВ
06 март 2018 г.
СЛУЧКА С РО-РО КОРАБА „ЦАРЕВЕЦ“ В АКАБА
След приключване на чартера в далечната 1982 г. със шведския бивш корабособственик, СО МАТ решиха и откриха нова линия Копер - Патрас - Акаба. РО-РО „Царевец“ беше първият кораб, който тръгна по новата линия и нашият екипаж трябваше да открие линията. Транзитирането на Суецкия канал си беше приключение за екипажа, но и влизането в залива на Акаба беше не по-малко такова. За да преминем през Tirans Strait, трябваше да видим невероятна картина - дузина кораби заседнали на скалите, като че ли са поставени нарочно там.
В залива на Акаба не можеше да се отдава котва поради големите дълбочини и корабите дрейфаха на рейда. Така направихме и ние, докато избирахме агент за новата линия.

виж пълният текст
Капитан далечно плаване Стоян Маринов
04 април 2018 г.
ДОБРА ДУМА ЗА СЪВИПУСКНИЦИТЕ ОТ МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ
Беше през месец юни 1987 или 1988 година. През втората половина на този месец, шефът на ПДО и мой пряк началник, винаги отиваше на санаториума в Хисаря, оставяйки неговия заместник да приключва първото полугодие. От 1975 година бях в завода „Флотски арсенал“, а от 1977 година - към ПДО като корабостроител, така, че вече бях станал един от офицерите с най-голям стаж в отдела и така през тази година бях оставен за негов заместник. А през тази година и директорът на завода бе излязъл в отпуск и на практика „Б“ отборът играеше на тяхно място.
виж пълният текст
Капитан І ранг о. р. Евгени ЦЕНОВ
30 април 2018 г.
В ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ С МОТОРНО-ВЕТРОХОДНА ГЕМИЯ
През есента на 1957 г. бях изпратен на п/х „Родина” като втори помощник-капитан и взех участие в един рейс от порт Галац с пълен товар дървен материал за Хайфа и оттам - с цитруси за Бургас. След разтоварването в Бургас, на 01.12.1957 г., корабът влезе в КРЗ - Варна, за генерален ремонт с неясен срок за завършване поради цялостна смяна на надстройката и основен ремонт на парната главна машина по изискванията на корабния регистър.
Участието в ремонта беше потискащо. Добре, че от време на време поради липса на навигатори Параходство БМФ ползваше тези, които са в ремонтни операции, да сменят колеги и така временно бях на м/к „Поморие” и м/к „Димитър Кондов” през ранната пролет на 1958 г....
виж пълният текст
К.д.п. НИКОЛАЙ ЙОВЧЕВ
06 юни 2018 г.
ОБЕКТЪТ С БОРДОВИ НОМЕР 206 (30 ГОДИНИ ОТ ВДИГАНЕТО НА ФЛАГА НА КСР
„КАПИТАН І РАНГ ДИМИТЪР ДОБРЕВ“)

На границата между двата века във Варненската военноморска база можеше да се види един странен тип. Около 40 годишен (или по военните стандарти - чичко), с работни дочени гащи, черно униформено яке с къс ръкав със замазани пагони и с подпетени тапочки на босо. На учудените погледи на проверяващи и проверявани, каквито в зависимост от моментната ситуация са всички военни, по-запознатите казваха: „А бе, механика на размагнитващия кораб“, а другите най-често отговаряха с - „А-а-а-а, … този ли е!?“ Този чичка бях аз.
виж пълният текст
О.з. капитан ІІІ ранг Николай СТОИЛОВ
14 юни 2018 г.
ОБЕКТЪТ С БОРДОВИ НОМЕР 206 (30 ГОДИНИ ОТ ВДИГАНЕТО НА ФЛАГА НА КСР „КАПИТАН І РАНГ ДИМИТЪР ДОБРЕВ“)

Животът на борда на всеки кораб преминава по строги правила, описани в различни устави, правила, наставления и инструкции. Към тях се прибавят и множество традиционни вярвания, поверия и суеверия, идващи от историческото минало с отдавна забравено значение. Всички тези писани и неписани корабни правила и традиции създават неповторимото преживяване наречено корабна служба. Една от тези традиции е посрещането на бога на Морето - Нептун. Фабулата на мероприятието е, че морският бог е ядосан от навлизането в неговите владения на моряци новобранци.
виж пълният текст
О.з. капитан ІІІ ранг Николай СТОИЛОВ
16 юни 2018 г.
УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА МИНА Б-38

В немалко военноисторически публикации по технически теми са описани факти, довели до появата на нови образци български оръжия през първата половина на XX век, в това число и на български морски мини. Появата им е резултат от водената военна политика между двете световни войни. Важна нейна част е осигуряването на войските със съвременно въоръжение и боеприпаси. Принципен въпрос за решаването й се оказва проблемът за създаване на собствено военно производство и собствена военна промишленост. Видни български военни и държавници от това време, полагат усилия за реализирането на тази цел.
виж пълният текст
Капитан І ранг от резерва Лъчезар ЛАЗАРОВ
26 юни 2018 г.
ОБЕКТЪТ С БОРДОВИ НОМЕР 206 (30 ГОДИНИ ОТ ВДИГАНЕТО НА ФЛАГА НА КСР
„КАПИТАН І РАНГ ДИМИТЪР ДОБРЕВ“)

Когато на някаква случка, особено военна, има повече от един свидетел, версиите какво точно се е случило, винаги са няколко, много често доста противоположни към взаимно изключващи се. Колкото повече са свидетелите, толкова повече нарастват и версиите за събитието, по някаква особена военна прогресия, докато достигнат  бройка надвишаваща броя на целия личен състав на флота включая и цивилните му служители. „Не, не... чакай...чакай, аз да кажа какво стана!” е най-честата реакция в разговор с флотска история. В това от военноморска фолклорна гледна точка, няма нищо лошо, защото от една прозаична случка се получават много героични истории, обогатяващи флотския летопис.
виж пълният текст
О.з. капитан ІІІ ранг Николай СТОИЛОВ
04 юли 2018 г.
МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ НА ПАРАД (60-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК)
Броят на курсантите в Морското училище се е променял многократно след 09.09.1944 г. Това го припомням, защото в периода между 1955/60 г., броят на курсантите не е стигал, за да се формира блок от 200 участника, необходим за празничните деветосептемврийски паради. Затова са изпращали сборна рота от матроси. Естествено, командирите са пращали в ротата онези от личния си състав, от които са искали временно да  се освободят. Т.е. - по-мързеливите и неопрятните. Като се има пред вид, че малко преди това службата във ВМС беше 4 години, ще добиете пълна картина за дисциплината на тези парадни роти.

виж пълният текст
Капитан І ранг о. р. Евгени ЦЕНОВ
5 август 2018 г.
ДЕСАНТНАТА БРИГАДА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ (ИМАШЕ Я!)…

Мобилизираха Десантната бригада. По-точно мобилизираха щаба на бригадата и единият й дивизион. Другият дивизион беше действащият, нашият. Освободихме място за мобилизираните кораби. Преместихме нашите по-напред, до чупката на кея, срещу дежурната стая.  Наредихме ги в две групи от по 4-5. Зад нас подредиха мобилизираните, по същия начин. Получи се внушителна групировка от малки десантни кораби. Два дивизиона. Десантна бригада. На бригадата й предстоеше учение. Реално учение с приемане и стоварване на реален десант.
виж пълният текст
Капитан І ранг от резерва Лъчезар ЛАЗАРОВ
7 октомври 2018 г.
КАК ЕДИН БРОЙ НА ВЕСТНИК „НАРОДНА МЛАДЕЖ“ МЕ ЛИШИ ОТ ОБУЧЕНИЕ ВЪВ
ВОЕННОМОРСКА АКАДЕМИЯ

Тогава, в армията, се провеждаше обучение и по политическа подготовка. Участваше целия личен състав, без изключение, разделен в поделенията на групи по квалификационни нива. Всяко ниво по отделен годишен тематичен план. Ръководех групата на матросите в бреговото поделение, където служех. Изучаваха се теми от историята на първите две български държави. С ръководителите на групи се провеждаше задължителна подготовка, по всяка следваща тема от учебния план. Предварителното ни обучение се организираше в така наречените „постоянно действащи семинари” (ПДС). 
виж пълният текст
Капитан І ранг от резерва Лъчезар ЛАЗАРОВ
28 декември 2018 г.
НЕВОЛИТЕ ОКОЛО МИНИТЕ „Б-38“ ПРЕД ЩАБА НА ВОЕННОМОРСКА БАЗА БУРГАС

Служебните автобуси пристигаха около половин час преди строяването ни за флага. Събирахме се в дежурната стая или на площадката пред нея, според метеорологичните условия. Сутрешното ни бърборене бързо преминаваше в неофициална оперативка, придружавана с повече от една цигара. След кратката информацията от дежурния продължавахме с подробности за предстоящия работен ден. В този промеждутък от време телефонът не спираше да звъни. Началници от различни нива, дори и такива дето не ни бяха съвсем, напираха с „последните” си указания.
виж пълният текст
Капитан І ранг от резерва Лъчезар ЛАЗАРОВ
Спомени от 2020 г.
Спомени от 2019 г.
Спомени от 2018 г.
Спомени от 2017 г.
Спомени от 2016 г.
Спомени от 2015 г.
Спомени от 2014 г.
Спомени от 2013 г.

Спомени от 2012 г.
Спомени от 2011 г.
Спомени от 2010 г.
Спомени от 2009 г.
Спомени от 2008 г.

Спомени на флотски ветерани от 2020 г.
Спомени на флотски ветерани от 2019 г.
Спомени на флотски ветерани от 2018 г.
Спомени на флотски ветерани от 2017 г.
Спомени на флотски ветерани от 2016 г.
Спомени на флотски ветерани от 2015 г.
Спомени на флотски ветерани от 2014 г.

Спомени на флотски ветерани от 2013 г.
Спомени на флотски ветерани от 2012 г.
Спомени на флотски ветерани от 2011 г.
Спомени на флотски ветерани от 2010 г.
Спомени на флотски ветерани от 2009 г.
Спомени на флотски ветерани от 2008 г.