НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
БЪЛГАРИЯ Е УЧАСТВАЛА В ТЪРГА ЗА
ЗАКУПУВАНЕТО НА ЛАЙНЕРА QUEEN MARY
(ІМО 5528793)

Наскоро на борда на научно-изследователския кораб „Академик“ гостува Кирил Костов - писател-маринист, бивш главен редактор на вестник „Маяк”, бивш директор на фирмата на ДСО „Воден транспорт” в Лондон „Болкан анд Бляк сий шипинг къмпани”. През 1984 г. той подписва договора за закупуването на турския (бивш съветски) траулер ALTINEL-I (ІМО 8138463), който по-късно става научно-изследователския кораб „Академик“ на Института за морски изследвания и океанология (днес Институт по океанология) към БАН. От тогава Кирил Костов не бе стъпвал на палубата на кораба и по този повод той гостува на капитана му Мариян Чолаков.
В разговора с капитана на „Академик“ писателят-маринист разказа и за участието му при закупуването на други интересни кораби за българското търговско корабоплаване. Така стигна до новината, че преди да закупи лайнера „Варна” (VARNA - IMO 5260447), България е участвала в търга за закупуването на лайнера QUEEN MARY (ІМО 5528793). Невероятно, но факт! И това е самата истина.
Как се стига до тази ситуация? Назначеният на 16 ноември 1966 г. директор на Параходството „Балканшип” Андрей Премянов получава задачата от правителството през 1967 г. да бъдат превозени по море 40 000 чужденци и 10 000 българи. Правят се проучвания за строителството на нов или закупуването на голям пътнически кораб „втора ръка”. Надделява второто становище. В помощ на Кирил Костов в Лондон е изпратен главният механик инж. Георги Апостолов. На него принадлежи идеята България да участва в търга за закупуването на QUEEN MARY. Сондажът със съответните фактори в София е направен и нашите представители получават разрешението да участват в търга за закупуването на знаменития кораб. Условието на „Кунард Лайн“ - собственик на лайнера, е, че победител в търга е този участник, който е подал най-високата оферта. И на 24 юли 1967 г. от трансатлантическата параходна компания обявяват, че QUEEN MARY е продаден на САЩ срещу 3 милиона и 450 000 долара (1,5 милиона фунта стерлинги). Очевидно, българската оферта е била по-ниска. Само можем да гадаем какво би се случило, ако емблематичният лайнер бе станал българска собственост.
Но нашите специалисти в Лондон не си губят времето. И на 10 август 1967 г. в английското пристанище Фалмът е вдигнат български флаг на най-големия в историята ни пътнически кораб: 13 500-тонният „Варна” (VARNA - IMO 5260447). По-късно инж. Георги Апостолов става негов главен механик.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Още за главния механик инж. Георги Апостолов в „Морски вестник“:
8 декември 2011 г. Pro memoria: 3 месеца без инж. механик Георги Стоянов Апостолов

Главният механик инж. Георги Апостолов (1931 - 2011 г.)
Капитан Мариян Чолаков (в ляво) и Кирил Костов по време на разговора на борда на „Академик“. Снимка автора
QUEEN MARY. Източник: https://upload.wikimedia.org/