НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
ФРЕГАТАТА „ВЕРНИ” И МИННИЯТ ЛОВЕЦ „ЦИБЪР” СА НОВИТЕ ПОПЪЛНЕНИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВМС
След успешен преход от близо 3600 мили от Военноморска база Зеебрюге (Кралство Белгия) до фрегатата „Верни” пристигна във Военноморска база Бургас, а минният ловец „Цибър” – във Военноморска база Варна. Така от 11 февруари до 2 март т.г. бе извършено първото в нашата военноморска история съвместно плаване на отряд бойни кораби от Северно до Черно море през Атлантическия океан и Средиземно море. То бе извършено под флага на командира на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев.
На 9 февруари т. г. в Зеебрюге тържествено се издигнаха военноморските флагове над фрегатата „Wielingen” и минния ловец „Miosotis”, на които със заповед на министъра на отбраната Николай Цонев, бяха вече присвоени почетните имена „Верни” и „Цибър”. Командващият ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев връчи на командирите на кораби капитан ІІ ранг Галин Манев (на „Верни”) и капитан ІІІ ранг Димитър Желев (на „Цибър”) военноморски флаг и гюйс, които те развяваха при прехода си до България.
По време на плаването екипажите на двата кораба са изпълнили редица усвояването на новопридобитата техника. Сред тях са упражненията по отразяване на атаките от въздушен противник, заемане на позиция за предаване и предаване на течни и твърди товари на море, отразяване на атаките от подводен противник, отработване на общокорабни разписания, изучаване по сектори и секции на съюзни публикации на НАТО. Сериозно изпитание и за двата екипажа е било плаването в Йонийско море при шестбалов щорм, преодолян от корабите без проблеми.
На военния ритуал за тържественото посрещане на „Верни” присъстваха заместник-командващия ВМС контраадмирал Симеон Цеков, близки и роднини на екипажа. Отец Стилиян благослови военните моряци. „Вече можем да изпълняваме пълния цикъл, съгласно НАТО-вските стандарти - единият кораб да бъде в мисия, вторият - в подготовка, и третият - в профилактичен ремонт, преглед, и подготовка за мисия”, заяви контраадмирал Симеон Цеков пред присъстващите журналисти. Той допълни, че на този етап за ВМС програмата за доставки на кораби „втора ръка” е приключила, но в непосредствено бъдеще ще са необходими две подводници, които да заменят досегашните. „Верни” е третата фрегата от проект „Е-71”, която се придобива от Военноморска база Бургас. В състава на базата са още фрегатата „Дръзки”, получена през 2005 г. и фрегатата „Горди”, получена през 2008 г.
Във Варна „Цибър” бе посрещнат на входните фарове на пристанището от рейдов миночистач № 55 и със сигнал на корабните сирени на корабите от военноморската база. Маневрирането на кораба за заставане на пирса бе съпроводено с изпълнения на Представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов. Командирът на Военноморска база Варна бригаден адмирал Румен Николов поздрави екипажа и заяви пред присъстващите журналисти, че „Цибър” е още едно доказателство за развитието на съединението, в което очакват още два минни ловеца, за да бъдат подменени и останалите остарели противоминни кораби. „Цибър” е третият противоминен кораб в българската военноморска история с това име и първият минен ловец, приет на въоръжение в българските ВМС.
На 20 март т. г. в Пристанище Бургас ще бъде извършен военен ритуал по тържествено кръщаване и присвояване на почетно име на фрегатите „Верни” и „Горди”. Същата церемония ще се организирана и във Военноморска база Варна на 24 март, когато ще бъде именуван минният ловец „Цибър”.
Атанас Панайотов
„Верни” навлиза в акваторията на пункта за базиране Атия. Снимка майор Иван Трендафилов
Контраадмирал Симеон Цеков (на снимката вдясно) поздрави екипажа на „Верни” и им благодари за отлично изпълнената задача. Командирът на фрегатата капитан ІІ ранг Галин Манев е в ляво, а командирът на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев – в средата на снимката. Снимка майор Иван Трендафилов
„Цибър” маневрира за да заеме мястото си в дивизиона миночистачни кораби. Снимка автора
Командирът на Военноморска база Варна бригаден адмирал Румен Николов (на снимката вдясно) поздрави командира на „Цибър” капитан ІІІ ранг Димитър Желев и пожела успехи на екипажа. Снимка автора
След като „Верни” зае мястото си, пунктът за базиране Атия придоби окончателно новия си облик. Снимка капитан-лейтенант Ангел Вардев


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::