НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
ТУРСКИ КОРАБ ОГЪНА КОЛОНАТА НА ВХОДНИЯ
ФАР НА ПОРТ БАЛЧИК

В четвъртък вечерта, в 22.35 ч, турският кораб TINAZTEPE-S маневрира на рейда пред Пристанище Балчик и подхожда пред челото на вълнолома, за да приеме пилот на борда. Пилотът пристига заедно с пристанищния влекач „ДИОНА”. В момента на качването му на борда на TINAZTEPE-S, порив на североизточен вятър със скорост 8-9 метра в секунда завърта кърмата на кораба, който с фалшборда си притиска колоната на входния фар на порт Балчик. Освен огъването на металната конструкция, след натиска са изкъртени и анкерните болтове на колоната, бетоновата основа е напукана. Колоната е отклонена на повече от 10 градуса от основното си положение, което променя режима на работа на навигационното съоръжение и създава предпоставки за следващи произшествия с плавателни съдове.
Според директора на Пристанищна инфраструктура – Варна, Веселин Калпакчиев, ремонтът на повредения фар няма да е лесен, защото трябва да се доразбие бетона, да се снеме металната конструкция и да се поставят нови анкерни болтове на нова бетонна плоча, след което ремонтираното съоръжение да бъде монтирано отново. Това може да бъде осъществено единствено с помощта на плаващ кран, което увеличава цената на ремонта и го усложнява, защото това може да стане само при тихо време, необходимо както за прехода на крана от Варна до Балчик, така и за самата ремонтна операция.
Тъжният парадокс се състои в това, че само преди по-малко от седмица от Пристанищна инфраструктура са монтирали на порт Балчик нов соларен тип фар (със слънчеви панели). Първият оглед обаче не е констатирал повреди по новата апаратура. Щетите все пак не са малки и по този повод от Пристанищна инфраструктура са сезирали както своя застраховател, така и агента на кораба. Иска се гаранция преди отплаване на кораба в размер на 8 000 евро. Ако тази гаранция не бъде внесена, TINAZTEPE-S ще бъде задържан до разрешаване на проблема. Вероятно поради повредата ще бъде наложена забрана и за маневриране на кораби в порт Балчик през тъмната част на денонощието.
МВТурският кораб TINAZTEPE-S