НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Българските ВМС през 2010 г.
РАЗВИТИЕ НА ОПЕРАТИВНИТЕ СПОСОБНОСТИ
В УСЛОВИЯТА НА ОГРАНИЧЕНИ РЕСУРСИ

Оперативният сбор на началника на Щаба по подготовката на ВМС контраадмирал Пламен Манушев през тази година бе посветен на темата „Развитие на оперативните способности и изпълнението на задачите, стоящи пред ВМС в условията на ограничени ресурси”. Пред основния команден състав на флота бяха разгледани и редица други актуални теми. Сред тях бяха и тези за глобалните тенденции в областта на морската сигурност и текущите операции на НАТО и ЕС в западната част на Индийския океан и източния бряг на Африканския континент. Обект на внимание бе текущото състояние на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR и предстоящата активация на международното формирование, което сега е под българско командване. Флагмански кораб ще бъде фрегатата „Верни”, пристанищата, които ще бъдат посетени, са Ерегли (Турция), Варна (България) и Констанца (Румъния).
Бяха направени изводи от сертифицирането на декларираните сили през 2009 г. в контекста на постигнатото от екипажа на базовия миночистач „Прибой”, който успешно бе сертифициран на първо равнище както от нашите ВМС, така и от НАТО. Анализирано бе участието на фрегатата „Дръзки” в текущи операции на НАТО през 2009 г. Особен акцент бе поставен върху проблемите на търсенето и спасяването на море в отговорния район на Република България – ресор, в който ВМС имат активна позиция в създадената междуведомствена група. По установена традиция участниците в сбора имаха възможността да се запознаят с актуалните проблеми и перспективи за развитие на Бургаска област от областния управител Константин Гребенаров и на Община Варна от кмета на град Варна Кирил Йорданов и от председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов. В края на оперативния сбор контраадмирал Пламен Манушев даде указания на командирите на поделения за по-нататъшната им работа през настоящата учебна година.
Основните усилия на командирите и щабовете ще бъдат насочени към отработването на задачите, свързани с провеждането на национални операции и операции на НАТО по контрол на корабоплаването като се усъвършенства теоретичната подготовка на офицерите в съответствие с пълния сектор от новите мисии на алианса. Екипажите, определени за сертифициране по изискванията на НАТО и за участие в многонационални операции ще се подготвят целенасочено в областта на оперативната съвместимост, управлението на корабите и използването на тяхното въоръжение. В условията на ограничени ресурси ще се наблегне на теоретичната подготовка и на ученията в пунктовете за базиране и в тренажорите на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
За подобряване на подготовката на личния състав ще се направи необходимото за увеличаване на обученията, извършвани от мобилни тренировъчни групи на НАТО, и се подготвят специалисти за увеличаване на сертификационните екипи от ВМС. За оптимизиране на разходите ще се търсят пътища за реализиране на икономии и повишаване на контрола, като част от бойната подготовка ще бъде насочена към форми и методи, изискващи минимални финансови ресурси. Флотът ще продължи да се освобождава от ненужното му оборудване.
За подобряването на дисциплината през 2010 г. ще се засили контрола върху изпълнението на служебните задължения на подчинените. На военнослужещите с недостатъчен опит ще бъде оказвана помощ за мотивирането им да постигат по-високи резултати в учебния процес. Особено внимание ще се обръща на военнослужещите от рисковите групи, с които ще се провежда активна психологическа работа.
За да бъдат оптимизирани разходите и да се намалят силите на ВМС на море при осъществяването на контрола на корабоплаването в прилежащата зона на България, ще се засили наблюдението от наличните системи. Обстановката непрекъснато ще се анализира и ще се докладва своевременно по команден ред. Експерти от ВМС ще продължат активното си участие в междуведомствената група по въпросите, отнасящи се до търсенето и спасяването на море съвместно с представителите на заинтересованите институции. Това ще допринесе за навременното и качественото изпълнението на поетите от страната ни международни ангажименти.
Атанас Панайотов
В края на оперативния сбор контраадмирал Пламен Манушев даде указания на командирите на поделения за по-нататъшната им работа през настоящата учебна година. Снимка автора
Ще продължи практиката част от ученията да се провеждат в тренажорите на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Снимка автора
Тренировките в пунктовете за базиране ще бъдат с по-голяма интензивност. Снимка атора
Базовият миночистач „Прибой”, който успешно бе сертифициран на първо равнище както от нашите ВМС, така и от НАТО, ще продължи подготовката си за второ равнище. Снимка Военноморска база Бургас
Флагмански кораб на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR ще бъде фрегатата „Верни” (на снимката в ляво). Снимка Военноморска база Бургас