НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПРОЕКТИТЕ “ВИКИНГ” И “ЗУБЪР” - ПЕРСПЕКТИВА
ЗА БЪЛГАРИЯ

В края на миналата година в Одеса се състоя презентация на международните проекти “Викинг” и “Зубър”. Участваха представители на министерството на транспорта в Украйна, както и ръководители на железниците и шефове на спедиторски и пристанищни фирми от Беларус, Грузия, Казахстан, Литва, Латвия, Украйна, Естония, България. Целта на представянето бе да се демонстрират преимуществата и перспективите на комбинираните превози в европейското пространство, както и да се обсъдят условията за превози с маршрутните контейнерни и контейнерно-трейлерни влакове “Викинг” и “Зубър”.
Проектът “Викинг” вече няколко години се доказва като предпочитан конкурентоспособен маршрут, свързващ черноморските пристанища Одеса, Иличовск и Южни с балтийския порт Клайпеда през Беларус.
Маршрутът на “Зубър” тръгва от Талин през Рига и Минск, след което съвпада  с маршрута на “Викинг” в направлението Киев – Одеса. В перспектива се предвижда той да бъде продължен, като се използват  фериботните превози  в скандинавските страни (Финландия, Швеция и Норвегия) и до Западна Европа през Полша.
Отличителните черти на маршрутните влакове “Викинг” и “Зубър” са много. Те гарантират точно време на доставките в съответствие
Схема на маршрутите на “Викинг” и “Зубър”
с разписанието на движението на влаковете, което позволява на клиентите и превозвачите най-ефективно да планират своята дейност. Общовалидните правила за превозите изключват бюрократичните формалности и бъркотии. Гарантирана е безопасността на превозите и опазването на товарите. Железопътните превози нанасят най-малка вреда на околната среда.
Понеже става въпрос за международни превози, от съществено значение е, че са облекчени процедурите при пресичане на границите. Въведените единни тарифи позволяват да се намалят общите разходи, а унифицирането на документацията при превози между страни с различни системи на транспортното право осигурява икономия на време до 10 часа на един жп състав при всеки граничен преход.
На срещата бяха  обсъдени редица въпроси за по-нататъшно  усъвършенстване на двата проекта. Това, което представлява най-голям интерес за България, е намерението страната ни, заедно с Грузия и Турция, да бъде включена като равнопоставен участник в тях.
Важно решение на срещата бе промяната в тарифната политика, която да я направи много по-конкурентоспособна в сравнение с автомобилните превози. Сега за 40-футов контейнер по маршрута Одеса - Талин тарифата е 2765 долара, а при автомобилните превози - 2800  долара.
Заслужава да се отбележи  и фактът, че проектът “Викинг” бе признат в Европа за най-добър проект в международните интермодални превози през 2009 г.
По Бюллетень ОСЖД