НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПОТЪНА „БЕКИ ТАЧЪР” – ПЪРВАТА ЛЮБОВ НА ТОМ
СОЙЕР

На 20 февруари т.г. на кей на остров Невил, Питсбърг, в река Охайо е потънал параходът, който носеше името на първата любов на Том Сойер (популярният литературен герой на Марк Твен) – Беки Тачър. Параходът е класически представител на някогашните плавателни съдове по големите американски реки, с гребно колело на кърмата. Построен е през 1926 г. и започва да плава по река Мисисипи под името „Мисисипи III” като най-обикновен товарно-пътнически параход. През 1961 г. компанията, носеща името на големия американски писател - Mark Twain Enterprises,
„Беки Тачър”
го купува с цел да го превърне в плаващ музей и ресторант. По-късно параходът е преместен в Ню Орлиън, където му е извършен основен ремонт и след рекунструкцията „Беки Тачър” започва „кариерата си” като плаващ театър, ресторант и бар.
През 1983 г. корабът е вече в списъка на културното наследство на САЩ, но това не дава някакъв по-различен статут. През 2005 г. сегашният му собственик Левин отново го превръща в плаващ ресторант, но бизнесът му не потръгва и „Беки Тачър” отначало е закотвен в един от притоците на Охайо, а три години по-късно - на кей на остров Невил, Питсбърг, щата Пенсилвания. И докато различни инициативи за неговото реставриране и запазване завършвали безславно, корпусът станал невъзможен за по-нататъшна експлоатация. Огледът след потъването показал, че единствената възможност от тук нататък е разрязването на кораба за скрап на място.
МВ
Снимка интернет