НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА „СОЛВЕЙ” –
НАГРАДЕН С ОРДЕН „МАДАРСКИ КОННИК” I СТЕПЕН

На 23 февруари т.г., в седалището на група „Солвей” в Брюксел, президентът на България Георги Първанов награди Алоис Микилсен, председател на Съвета на директорите на международната индустриална група „Солвей”, с орден „Мадарски конник” I степен за „особено големи заслуги за развитието на „Солвей Соди” АД и на двустранните отношения между България и Белгия”. Церемонията по награждаването е част от програмата на официалното посещение от 22 до 24 февруари на българския президент и придружаващата го делегация в Белгия и Люксембург. От страна на „Солвей” на церемонията присъства още председателят на Изпълнителния комитет Кристиан Журкен, a „Солвей Соди” беше представено от изпълнителните директори Ерик Вандер Ворст и Иван Бочуков.
Орденът „Мадарски конник” е признание за изключителния личен принос на г-н Микилсен за осъществяването на приватизацията на девненския содов завод през 1997 г. от „Солвей Шишеджам холдинг” и за по-нататъшното устойчиво развитие на „Солвей Соди” и неговите филиали ТЕЦ „Девен”, „Провадсол” и „Девня Варовик”. Така той допринесе значително за модернизирането и развитието на индустриалния бизнес и експортния потенциал на девненския и варненския регион. Под негово ръководство от приватизацията насам „Солвей” инвестира над 550 милиона лева в мощностите на девненския содов завод, включително 150 милиона лева за увеличение на производствения капацитет на „Солвей Соди” и други 150 милиона лева за изграждането на новия котел в ТЕЦ „Девен” – сериозни инвестиции не само за България, но и на европейско ниво. „Солвей Соди” изнася около 90 % от произведената калцинирана сода, което е 1,5 % от общия износ на България. Всички тези усилия и личната ангажираност на г-н Микилсен допринесоха за заслуженото определяне на “Солвей Соди” АД като положителен пример за приватизация в България, чието последващо развитие доведе до заемане на определящо място в икономическото развитие в регионален и национален мащаб.
Президентът също подчерта приноса на г-н Алоис Микилсен и на група „Солвей” за укрепването и развитието на двустранните отношения на Република България с Кралство Белгия. По различни поводи, в качеството си на председател на Изпълнителния комитет и по-късно – на Съвета на директорите на „Солвей”, както и като ръководител на делегацията на Европейската кръгла маса на индустриалците в София, той нееднократно се е срещал с министър-председателите и президентите на Република България, съдействайки активно за присъединяването на Република България към Европейския съюз.
Президентът на Република България Георги Първанов и председателят на Съвета на директорите на международната индустриална група „Солвей” Алоис Микилсен по време на церемонията.