НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 КОРАБИТЕ ОТ BLACKSEAFOR УЧАСТВАХА В
СЪВМЕСТНО УЧЕНИЕ С МОРСКАТА
АДМИНИСТРАЦИЯ

Корабите от оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR вчера застанаха в Пристанище Варна-изток с известно закъснение, което се обяснява с лошото море по време на прехода им към Варна. То обаче не е попречило да бъде осъществено съвместно учение с Морския координационен спасителен център във Варна. Това бе съобщено на пресконференцията, която се състоя на борда на флагманския кораб фрегатата MARASESTI, с участието на командира на оперативната група капитан І ранг Константин Чоробея (Constantin Ciorobea) от ВМС на Румъния и началник – щаба на групата капитан ІІ ранг Вадим Кравцов от ВМС на Руската Федерация. В пресконференцията взеха участие също командира на фрегатата MARASESTI (ВМС на Румъния) капитан І ранг Victor Gidiuta, командира на фрегатата SALIHREIS (ВМС на Турция) капитан ІІ ранг Hakan Ercan, командира на десантния кораб „Ямал” (ВМС на Русия) капитан ІІ ранг Александър Кононенко, командира на миночистача „Черкаси” (ВМС на Украйна) капитан III ранг Алексей Заяц, командира на базовия миночистач „Прибой” (ВМС на България) капитан-лейтенант Теодор Кабаков.
Преди пресконференцията  командването на групата и командирите на кораби бяха приети от началника на щаба на Военноморска база Варна капитан І ранг Коста Андреев, а след това – от заместник-кмета на Варна полковник от резерва доц. д-р Кирил Бозов.
Началникът на отдел „Контрол и опазване на морската среда, търсене и спасяване” в Морска администрация Варна Пламен Бонев потвърди пред „Морски вестник” новината за съвместното учение и допълни, че то е осъществено по схемата, която се разработва за ученията на ВМС от типа „Бриз”. Координатор от страна на Щаба на ВМС е бил капитан II ранг Мирослав Койчев.
МВ
Фрегатата MARASESTI (ВМС на Румъния) маневрира за заставане в Пристанище Варна-изток. Снимка Пресиян Панайотов
Руският десантен кораб „Ямал” на второ корабно място в Пристанище Варна-изток. Снимка Пресиян Панайотов
Командирът на оперативната група капитан І ранг Константин Чоробея (Constantin Ciorobea) от ВМС на Румъния (вдясно) по време на пресконференцията. Снимка МВ
Пресконференцията се състоя във вертолетния хангар на Фрегатата MARASESTI. Снимка МВ