НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ОТКРИТИЯТ ПОДВОДЕН ОБЕКТ НЕ Е СЪВЕТСКАТА
ПОДВОДНИЦА С-34!

По повод съобщенията във варненски медии от вчера, 27 август, че водолази са открили потъналата съветска подводница С-34 от Втората световна война във Варненския залив, изказвам сериозни съмнения в истинността на подобни твърдения. Намереният от водолазите от асоциацията „Блек сий дайвинг Одесос”, със съдействието на сдружение „Черноморски изгрев” подводен обект най-вероятно не е съветската подводница С-34! Големият медиен шум около въпросната подводница напоследък, както и афишираните намерения за съвместна българо-руска подводна експедиция за нейното издирване са причината за такива прибързани заключения.
Съветската подводница С-34 може да бъде открита на много други места в български териториални води, но
Съветска подводница тип “С” в открито море по време на Втората световна война.
не и във Варненския залив. Обстоятелствата около нейното пребиваване в наши води през ноември 1941 г. вече са достатъчно добре изяснени от наши и руски изследователи. Тя е изпратена да действа в позиция № 22, която наистина се намира между паралелите на Варна и Бургас, но изключва Варненския залив, тъй като акваторията между нос Калиакра и устието на река Камчия се намира в позиция № 21. Пристигането на подводницата на позиция № 22 е потвърдено чрез радиограма. Нещо повече, на 12 ноември 1941 г. тя получава заповед да очаква излизането от Босфора на конвой от кораби, пренасящи товари за немската армия. Така че изпълнението на тази заповед би накарало командира на подводницата да се придвижи към паралела на Бургас, а не на Варна. Още едно уточнение: Бургаският залив и близката до него акватория е позиция № 23, в която С-34 също не бива да действа, за да не попречи на евентуалното патрулиране на друга съветска подводница.
Най-сериозният аргумент срещу твърдението, че С-34 е намерила своята гибел във Варненския залив, са намерените тела на помощник-командира на подводницата старши лейтенант Виолет Душин и на боцмана Фрол Терехов на 15 и на 16 ноември на Царския плаж в Созопол. И двамата са облечени в леководолазни хидрокостюми тип ЭПРОН, което показва, че са напуснали организирано борда на подводницата с цел изпълнение на задача, вероятно за отстраняване на външна техническа повреда. Това не би могло да стане, ако подводницата се е „разцепила на две”, както твърдят водолазите. А и освен телата на двамата подводничари, на плажа би трябвало да излязат и предмети от подводницата, ако тя е загинала по този начин. Такива предмети тогава не са открити.
Най-вероятно откритият подводен обект е пречупен на две корпус на надводен кораб, който, при обръщането му с палубата към дъното, би могъл да заблуди водолазите, че става дума за подводница.
Атанас ПАНАЙОТОВ,
доктор по история