НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ЗА СТАРШИНСТВОТО, ЧИЙ Е ЕКИПАЖЪТ И ФЛОТСКИТЕ ОБРЪЩЕНИЯ...
В памет на бате Митко Рижия

Имах лошия късмет да стана старши помощник-командир на подводна лодка само на двадесет и седем години, в звание „старши лейтенант”. В началото бях горд. После разбрах, че всяко „изпреварване на времето” се плаща.
Първо, „бухах” старпом цели пет години и второ, имах нещастието да командвам хора в по-високо флотско звание. Справих се, но имаше „скърцане” и „претриване” на нерви. Имаше и весели моменти...

*   *   *
Заместник-командир по политическата част на „двойката” бе капитан ІІІ ранг Димитър Георгиев, известен във флота като „Рижия”. Схващате ли? Капитан ІІІ ранг! А старпомът – старши лейтенант!
Те, ЗКПЧ – тата, нямаха навика да се строяват при посрещане на командира. Идваха с него и приемаха строя, стоейки „чинно” на две крачки назад и встрани от „бащицата”. Ще рече, и те приемат строя...
Беше ме яд, и понеже „бате Митко” носеше на бъзик, един ден го бъзикнах:
- А бе, батка, я виж тука, в книгата с корабни разписания е нарисувана схема на строяване на екипажа. И на десния фланг пише „старпом”, а „ЗКПЧ” – то е вляво от него! Да вземем да изпълняваме ръководните документи, а?
„В ляво” във войската винаги значи „по-младши”.
Мале-е-е, като се започна-а-а!...

Пълният текст можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”