НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НА КОГО Е МАВЗОЛЕЯТ КРАЙ ПОМОРИЕ?
Подготвен е за печат първият том от двутомника „Поморие: древност и съвремие”, за да предложи съвременен прочит на хилядолетната история на забележителния черноморски град. Над изданието работи екип от водещи български учени, а за издиреното най-добре свидетелства фактът, че се наложи за заснемането на 300 паметника да бъде поканен известния фотограф-художник Любо Жеков. Начинанието е на Община Поморие и „Фондация 25 века Поморие”. „Поморие: древност и съвремие” е избрано да бъде първото еталонно издание на Съюза на българската печатарска индустрия. Начинанието е подкрепено и от Държавна агенция „Архиви”, от влиятелния в научните среди интелектуален кръг „Будител” и други институции.
С особено удоволствие представям на читателите един от приносите на д-р Атанас Орачев, известен с оригиналните си и нестандартни исторически възгледи. Той изказва първата хипотеза на кого принадлежи т. нар. Поморийска гробница, която според него всъщност е мавзолей на царете от последната тракийска царска династия. Разбира се, с това не се изчерпват приносите и новините, които ще ни поднесе изданието.
Това, което се казва с пестелив и точен научен език в приноса на д-р Орачев, би следвало да се преведе и на езика на културния туризъм у нас. Изкушавам се да го направя като преподавател в един от големите български университети: т. нар. „ Долина на тракийските владетели”, започва от Казанлъшко, но завършва в Анхиалското поле - т. нар. Анхиалски кампус.
Останалото е предприемчивост, труд и постоянство…
Д-р Стефан ПЕЙКОВ,
преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”

Със статията на д-р Атанас Орачев: „Поморийската гробница” - почетен мавзолей на цар Гай Юлий Ройметалк III или на „философа” Максим Ройметалк“, можете да се запознаете в рубриката „Изследвания” на раздела „Морски колекции”.