НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: НЕИЗВЕСТНИ СТРАНИЦИ ЗА ХРИСТИЯНСКОТО АНХИАЛО
Преди известно време информирах чрез „Морски вестник” многобройните му читатели, че екип от известни (и не толкова познати учени и изследователи) завършват двутомния труд „Поморие, древност и съвремие”.
Мой приятен дълг - като един от съставителите на двутомника е, да представя някои от приносите на по-малко познатите автори на изданието, което се очаква с интерес. Венцислав Каравълчев е един от тях. Роден в Бургас през 1967 г. Завършва Духовната академия – сега Богословски факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1992. Неговият житейски път и изграждането му като изследовател респектират. Специализирал е богословие в Швейцария - Женевски университет, Италия - Грегорианския университет и Гърция - Атинския университет, богословски факултет и Ислям и мюсюлмано-християнски отношения в Англия - Бирмингамски университет, както и Мисионерския институт към CMS (Church Mission Society) - Бирмингамския университет. От 2001 г. работи като мисионер към CMS Oxford. По тази програма е бил три години преподавател в Батумската духовна семинария - Грузия. В момента работи в Киев, Украйна, като преподавател в Киево-Могилянската академия и е изпълнителен директор на Института по богословски изследвания „Св. Андрей Първозвани”, също Киев, Украйна.
Студията на Венцислав Каравълчев „Християският Анхиало” е безпорен принос в историята не само на черноморския ни град, а и на Западното Черноморие. Въпречи, че се публикува в съкратен вид, тя показва убедително, че Поморие (някогашното Анхиало) е хилядолетен духовен център, който в близките години ще заеме отново подобаващото си място в нашето съвремие и бъдеще.

д-р Стефан ПЕЙКОВ –
преподавател към катедрата по етнология,
Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”

Четете в рубриката „Изследвания” на „Морски вестник” - „Християнският Анхиало”.
Венцислав Каравълчев