НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 И АРИСТОТЕЛ АГЕНТ НА ДС
Call to lustration

От гръцки TERATOS (изрод, чудовище), тератологията е наука, която изучава аномалиите, възникващи по време на ембрионалното развитие на човека. Тези дни скенерът на Комисията за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност (ДС) освети нови политически изроди. Сега всеки от тях ще остане много учуден, че е бил заченат в някое управление на ДС, казвайки че е служил на Родината.
В тон с толерантността не изключвам вероятността някои от „новородените” да имат основание за „оспорване на бащинството”. Но докато не направят публични „своите ДНК анализи”, ще си стоят в света на политическата тератология – шпиони, работили за комунистическа България, или доносници, клеветили честни хора? Първите не ме вълнуват, вторите ме отвращават! Например, университетските партийни секретари от „закона Панев”, както и онези 44 ръководители на Българската академия на науките. Сега научавам, че така-наричаният „съвременен Аристотел” се е казвал “Николов” в ДС, а той дълги години е ректор на известен университет и „общество”. Как тогава образованието и науката да не боледуват? От 1970 г., откогато работя в университет, това наистина ме вълнува, боли, отвращава!
Оправдания, като „Те работят за България” и „Само
Аристотел: „Платон ми е мил, но истината ми е по-мила.”
професионалните качества определят научното развитие” (най-често доносниците на ДС нямат такива качества), не издържат  на парадигмата на човешкия морал. Точно тук Аристотел с неговата NICOMACHEAN ETHICS („NE”) ми каза: „Платон ми е мил, но истината ми е по-мила.”
„Законът Панев” през 1992 г. и други подобни квазиначинания в България не доведоха до „изчистване” от комунизма - такова се проведе само в страните от централна Европа. Крайно време е „лустрацията” да поеме на юг и да влезе в България.
„Аз ще приема Нобеловата награда за мир като CALL TO ACTION - призив за действие на всички нации да се справят с предизвикателствата на 21-ви век” - каза преди година президентът Барак Обама на пресконференция в Белия дом - дни след като Норвежкият нобелов комитет обяви наградата.
Бойко Борисов, вече научил добре английски, трябва да приема мисията си на министър-председател като CALL TO LUSTRATION... Въпреки че „Първановата етика” казва „Не!”
Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ
chaldakov@yahoo.com