НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ИНСПЕКЦИЯ,  ИЛИ  „IN MEMORIAM”? 
Чест прави на „Морски вестник”, че не пропуска да отрази събитията, свързани с това, което се случва в морето и край него! Чест прави и на началника на ВМС – контраадмирал Пламен Манушев, че лично инспектира корабите си! При това с подходящ  антураж от грамотни хора...
Защо ли обаче, вчерашното плаване на единствената ни подводница вся смут в нашите, на подводничарите, души?  Ами защото сме професионалисти. Защото знаем, че ресурсът на акумулаторната батерия на „Слава” е изчерпан и предстои разтоварването й... Това пък е знаков момент, имайки предвид решението на „държавните” ни мъже, че българският народ не може да си позволи да поддържа подводници, респективно не предстои закупуване на нова батерия за „Слава”. Добре, че има още народ в скъпата ни татковина – да прехвърлят на него „не моженето”! Макар, че кой ли е питал народа?
Защо ли корабите от Военноморска база Варна посрещнаха „Слава” със сиренен вой при прибирането й в пристанището? Защо ли тежки, мъжки сълзи окъпаха обветрените лица на старите морски вълци, начело с техния командир?
Ами защото знаят – беше последното плаване и потапяне на субмарината. Защото вече не ще бъдат заедно в третото измерение, където душите на хората са в юмрук! Защото подводното плаване е вяра и религия, която им отнемат! Екипажът, в който всеки е бил готов да даде последната си глътка въздух на другия в беда, вече няма да е екипаж! Няма кораб - няма екипаж!
„По места за приготвяне на подводната лодка за бой и поход!” От тази команда започва сливането на екипаж и кораб в едно материално и духовно, ако щете цяло. А когато щурманът запише в корабния дневник „Подводно положение, ширина - ..., дължина - ...”, започва нещото, което покойният ни командир – капитан І ранг Гуцанов обичаше да нарича „симфония”...
Щастлив съм, защото бях в „оркестъра” в най-хубавите му години! Но, кълна се, ще бъда трижди по-щастлив, ако някой ден в нашето море български командир на българска подводница, с български екипаж изкомандва: „Закрит горният рубъчен люк!”
Братя подводничари, свалете шапки! Поклон, адмирале! За „инспекцията”... Ти си един от нас!
Капитан І ранг  Станко СТАНКОВ,
офицер от резерва на ВМС,
председател на Управителния съвет на
Съюза на подводничарите в Република България


Забележка:
Авторът се разграничава от
институцията, за която работи. Изказаната позиция
е в качеството му на председател на УС на СПРБ.
На учебния полигон „Слава” се потопи с гордо развети флагове. Снимка МВ
Поглед към ходовия мостик на подводницата.
Снимка мичман Гинчо Гинчев
Швартовка към безнадеждно остарялата „Надежда”. Снимка мичман Гинчо Гинчев
„Слава” се завръща след последното си (за тази учебна година?) плаване. Снимка мичман Гинчо Гинчев
Снимка за спомен от Това плаване... Снимка МВ