НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВОЕННОМОРСКА БАЗА БУРГАС ПРАЗНУВА 40-ТА ГОДИШНИНА НА ДИВИЗИОНА ЛЕКИ СИЛИ
На 30 април 1971 г. военноморският флаг на Република България е издигнат над първите кораби с ракетно въоръжение в нашия боен флот. Това е датата, която бележи влизането на България в елитния клуб на държавите, разполагащи с ракетно оръжие, базирано на модерни бързоходни кораби. Дивизионът леки сили е наследник на традициите на Бригадата леки сили – Созопол. През тези 40 години в дивизиона са били на въоръжение както ракетни, така и торпедни катери. Много от офицерите, служили в дивизиона, достигат до високи командни длъжности или се реализират в научното поприще. Под флаговете на торпедните и ракетните катери през изминалите години придобиват моряшка закалка и специфичен катернишки дух за живота хиляди млади хора от различни краища на страната, формират се поколения командни кадри, които получават достойна професионална реализация във ВМС и в търговското корабоплаване. Достойни за уважение са както ентусиазмът и родолюбието на първопроходците, така и благородните и забележителни усилия на следовниците им в усвояването на техниката, районите за базиране и способите за изпълнение на задачите.
Днес ракетните катери участват във всички големи национални и международни учения, организирани от българските ВМС. По време на учението „Бриз 2003” на борда на ракетната корвета „Мълния” плават президентът на Република България Георги Първанов и президентът на Република Полша Александър Квашневски. На тези учения ракетните катери от дивизиона отработват задачи съвместно с бойни катери от страните членки на НАТО. Ученията „Бриз”, „Кооператив партнър” и „Щорм” са само най-видимата част от упорития, всеотдаен и високопрофесионален труд на военнослужещите от екипажите на ракетните катери. Заслужена гордост сред десетките успешни торпедни залпове и ракетни пускове са отличната ракетна стрелба по време на учението „Есен ‘99” и последната ракетна стрелба през 2007 г.
Въпреки организационно-щатните промени през последните години и редуцирането на екипажите, всички поставени задачи са изпълнявани съгласно изискванията. Постигнатите отлични и много добри резултати при сдаването на курсовите задачи и тактическите учения нареждат ракетните катери на челните места сред корабите от Военноморска база Бургас. През последните години ракетните катери активно участват в операции по контрол на морските пространства, защита на корабоплаването и операции по търсене и спасяване на бедстващи кораби. Изпълнявани са бординг-операции с прехвърляне на бординг-групи на „кораб-нарушител”. На финала на всички тези задачи, командирът на Военноморска база Бургас комодор Георги Мотев не скрива своето задоволство от отличната организация и неотслабващата сплотеност на екипажите на ракетните катери.
Изпълняващият длъжността командир на дивизиона
Ракетната корвета „Мълния” (бордови № 101) напуска пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас.
Изпълнение на огнева задача на море от ракетен катер проект 205У (НАТО-клас „Оса – ІІ”).
На празничния ден ще бъдат издигнати тържествено военноморския флаг, гюйса и флаговете за разцветяване.
На празничния ден ще бъдат издигнати тържествено военноморския флаг, гюйса и флаговете за разцветяване.
Ракетен катер № 103 поема курс към полигона за учебно-бойна подготовка.
леки сили капитан II ранг Ясен Чапевов изисква от личния състав на корабите да продължат да се доказват и усъвършенстват, като с ежедневни усилия и старание да поддържат материалната част на необходимото добро равнище. През настоящата година екипажите се подготвят за поредното си участие в учението на Военноморска база Бургас и националното военноморско учение „Бриз/Сертекс 2011”.
По повод празника командването на дивизиона организира поредица от прояви за подобаващо отбелязване на годишнината. На 28 април в залата на „Дом на културата” в град Созопол бе открита изложба, на която бе показана историята и развитието на корабите през годините. На празничния ден ще бъдат издигнати тържествено военноморския флаг, гюйса и флаговете за разцветяване и ще бъдат наградени отличили се военнослужещи. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на катерника в град Созопол.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимките са осигурени от Военноморска база Бургас