НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”:
ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР ПРИСЪСТВА НА VІР-ДЕНЯ

„Изключително съм доволен от наблюдаваното днес учение. То показва много добро взаимодействие между ВМС с държавни ведомства, неправителствени организации и други структури при участие в операция в отговор на криза в многонационална среда за оказване на хуманитарна помощ на бедстващо население”, каза днес 22 юли, министърът на отбраната Аню Ангелов, който присъства на Деня за високопоставени гости на „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”. 
„Това учение симулира реална ситуация и дава възможност военнослужещите да се тренират и в една от основните мисии на Българската армия - помощ на населението в сътрудничество с други органи и структури”, допълни още министър Ангелов.
На Деня за високопоставени гости присъстваха още заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, областният управител на Бургас Константин Гребенаров, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Военноморските сили контраадмирал
Преди да стане VІР- кораб на „Бриз/Сертекс 2011” корабната станция за размагнитване „Капитан І ранг Димитър Добрев” бе кораб-трибуна на тържеството по повод 60-та годишнина от създаването на дивизиона кораби със спомагателно назначение на Военноморска база Варна...
Пламен Манушев и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев. 
Те наблюдаваха епизоди от учението от борда на спомагателния кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев”. Бяха демонстрирани действия при ликвидиране на последици от терористичен акт - борба с пожар на кораб-танкер и нефтен разлив в пристанище Бургас, оказване на помощ на бедстващо население при земетресение, освобождаване на кораб, пленен от пирати и  съвместна операция по търсене и спасяване на море.
В пункта за базиране „Атия” гостите наблюдаваха оказване на хуманитарна помощ, първоначален прием на чужденци, търсещи временна закрила и разтоварване на техника и хора.
Гостите се поклониха и поднесоха венци и цветя в Мемориалния комплекс на Военноморска база Бургас.

„БРИЗ/СЕРТЕКС 2011” се  провежда в западната част на Черно море в периода 15 - 24 юли 2011 г. Българските Военноморски сили участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери и с около 800 военнослужещи. В учението се включиха и два самолета от Военновъздушни сили. 
В „Бриз/Сертекс 2011” участват кораби от Военноморските сили на Турция и на Румъния, самолет от патрулната авиация на САЩ, както и два кораба от Втората постоянна група кораби на НАТО.
В етапите на „Бриз/„Сертекс 2011” се включиха представители на държавни ведомства, неправителствени организации и местната власт.
Целта на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между военноморските сили на страните-участнички за действията на военноморски компонент в Многонационално оперативно съединение в операция в отговор на криза.

Днес от 10.00 часа във Военния клуб в Бургас командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев дава заключителна пресконференция за военноморското учение с международно участие „Бриз/Сертекс 2011”.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК