НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 FRIENDS & DIVING ОТКРИХА ПОТОПЕН НЕМСКИ
ДЕСАНТЕН КОРАБ

Водолазите Стоян Стоянов (Тони) и Владимир Живков от гражданското сдружение FRIENDS & DIVING откриха потънал по време на Втората световна война немски десантен кораб южно от Галата. Това съобщиха журналистите Бистра Варнева и Деян Овчаров от РТВЦ-Варна в репортаж снощи в предаването „По света и у нас” на БНТ. За находката веднага са уведомени Морската администрация и Военноморските сили.
Владимир Живков и Тони Стоянов попадат на кораба преди дни, при спускане на дълбочина около 20 метра. Обраслият с миди и водорасли корпус е широк 6 метра и половина и е дълъг около 47 метра. Пред БНТ водолазите изразиха своите притеснения, че подводният обект може да бъде ограбен. Статутът на тези обекти не е ясен и това дава почва да се спекулира с тях с цел да започнат да ги режат за старо желязо. Пред „Морски вестник” те изрично подчертаха, че трите гребни винта на кораба са железни, а не от цветен метал, което ги кара да
Водолазите Стоян Стоянов (Тони) – вляво, и Владимир Живков от гражданското сдружение FRIENDS & DIVING бяха и сред първите изследователи на открития през миналата година на морското дъно руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин”.
вярват, че подводните иманяри няма да се втурнат да ги режат.
А иначе потъналият кораб е интересен за гмуркачите и може да се превърне в истински подводен музей - той е обърнат с дъното си нагоре. Вероятно при самопотопяването му постъпващата задбордна вода е била в повече от страната на единия борд, което е предизвикало преобръщането му преди да стигне до морското дъно. Важна е информацията, че останките от десантния кораб се намират в района на лятната котвена стоянка срещу нос Галата и представлява реална опасност за корабоплаването. И тъй като става въпрос за военен кораб, потопен по време на война, не е изключена възможността на борда му да има боеприпаси, което изисква много внимателно обследване на обекта, преди той да стане достъпен за гмуркачите. И разбира се, спусканията до него задължително трябва да се осигуряват от инструктор-водолаз, за да не се изкуши някой начинаещ да се опита да влезе например в единия от отворените люкове за десантчици...
Повече за открития подводен обект и за вероятността този кораб да е бил произведен в България очаквайте в утрешните новини на „Морски вестник”.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК