НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НОВО БИОГРАФИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА КОНТРААДМИРАЛ ИВАН
ВАРИКЛЕЧКОВ

В навечерието на Деня на Военноморските сили – 14 август, и на празника на Варна – 15 август, Издателска къща „Морски свят” зарадва любителите на морската книга със заглавието „Контраадмирал Иван Вариклечков (1891 – 1974 г.) и неговото време” с автори Мариана Кръстева, Атанас Панайотов и Георги Антонов. Биографичното изследване за контраадмирал Иван Вариклечков се посвещава на 120-годишния юбилей от рождението му. Информираните наши читатели знаят, че преди пет години, през 2006 г. отново Издателска къща „Морски свят” пусна първата биографична книга за него: „Съдбата на адмирала. Щрихи от живота и делото на контраадмирал Иван Вариклечков” от доц. д-р капитан І ранг о. р. Георги Антонов, който си отиде от този свят през 2008 г. Сега Мариана Кръстева и Атанас Панайотов, които бяха редактори на това издание, изпълняват духовното завещание на своя колега и ни представят пълната биография на една личност, която Морска България не бива да забравя.
Съдбата на контраадмирал Вариклечков е своеобразно огледало на превратностите на българския ХХ век. Той участва в Балканската и в Първата световна война, през 20-те години ръководи Дунавската флотилия; двукратно е начело на Българския военен флот – през 1933-1935 и 1937- 1939 г. През 1936 г. е флигел адютант на цар Борис ІІІ. Противопоставил се на обвързването на България с Германия в навечерието на Втората световна война, борил се за увеличаване
боеспособността на флота, той се сблъсква с висшите военни и държавни кръгове и техните интереси, поради което е уволнен на върха на военната си кариера. След 1944 г. е преследван от властите и тайните служби на социалистическа България. През целия си живот Иван Вариклечков е последователен в отстояването на професионалните, политическите и моралните си принципи. Въпреки качествата му като военноморски деец и приносът за развитието на военноморските сили на България, името му остава десетилетия наред извън казионната историческа и популярна литература.

В предговора към изданието, авторите посочват:
„Появата на настоящата книга стана възможна след промените в политическото битие и мислене след 1989 г. - откритият интерес към умишлено пренебрегваните до тогава личности от родната история; отварянето на секретните архиви; осмеляването да се преосмислят наложените в миналото етикети на хора и събития. Това издание не би могло да поеме своя път към читателя без финансовата подкрепа на Община Варна.
Документалното обезпечаване дължим на проучвателската дейност на нашият колега и пръв изследовател на делото на контраадмирал Вариклечков капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов (1928 - 2008 г.), както и на самостоятелни проучвания в централни, частни и ведомствени архиви. Неоценим принос имат и наследниците на Иван Вариклечков, които ни предоставиха съхраненото семейно архивно богатство. Емоционално бяхме подкрепяни и стимулирани от днешното поколение военни моряци от Българските военноморски сили и от Съюза на подводничарите в Република България.
Илюстрациите са подбрани от съхранените семейни албуми на наследниците на адмирала, фонда на Военноморския музей, факсимилета на документи от Държавния военноисторически архив, публикации на статии и монографии, фонда на градския исторически музей - гр. Самоков, и от сайта “Изгубената България”. С благодарност към всички лица и институции, които ни помогнаха, представяме на читателите личността на един български адмирал, така както го очертават фактите - в безпристрастните административни документи; през погледа на неговите колеги в професията, на началниците му - министри и владетел; в донесенията на агентите от Държавна сигурност и преписките в народната милиция ... на приятели и противници.
С настоящата книга правим поклон пред делото и личността на един достоен българин от името на всички, които заедно с нас са съпричастни към търсенето на истината и непримирими към налаганите догми в осмислянето на нашето минало.”

МОРСКИ ВЕСТНИК

Община Варна, Военноморските сили, Съюзът на подводничарите в Република България и Военноморският музей организират откриването на изложба на лични вещи на контраадмирал Иван Вариклечков и представянето на книгата „Контраадмирал Иван Вариклечков (1891 - 1974 г.) и неговото време” на 12 август, петък, от 16.30 ч. Място: зала „Пленарна” и фоайето пред нея на Община Варна.