НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВИЦЕАДМИРАЛ АУРЕЛ ПОПА ПОСЕТИ
ВОЕННОМОРСКА БАЗА ВАРНА

Продължава официалното посещение в Република България на началникът на Щаба на Военноморските сили на Република Румъния вицеадмирал Аурел Попа (Aurel Popa). Вчера той посети Военноморска база Варна, придружен от командира на българските ВМС контраадмирал Пламен Манушев и командира на Военноморска база Бургас комодор Георги Мотев. Домакин на румънския гост бе заместник-командирът на Военноморска база Варна капитан І ранг Камен Кукуров. Вицеадмирал Попа се запозна със задачите, които изпълнява най-старото българско флотско съединение. След размяната на сувенири с капитан І ранг Кукуров, вицеадмирал Попа бе запознат подробно и с историята на военноморската база от контраадмирал Манушев, който преди години бе неин командир.
На борда на фрегатата „Смели” румънският гост бе посрещнат от началник-щабът на дивизиона патрулни кораби и доскорошен командир на този кораб капитан ІІ ранг Ваньо Мусински. Вицеадмирал Попа разгледа флагманския кораб на базата и се запозна с постиженията на нейния екипаж. На борда на минния ловец „Цибър” началникът на Щаба на Военноморските сили на Република Румъния бе посрещнат от командира на кораба капитан ІІІ ранг Панайот Панайотов. Тук гостът се запозна с подготовката на екипажа за сертификация по стандартите на ВМС на НАТО и му пожела успех. Разговорите с вицеадмирал Попа преминаха в конструктивен и приятелски дух, с разглеждането на конкретните възможности за продължаването на ползотворното сътрудничество между военноморските сили на двете съюзнически държави.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки мичман Гинчо ГИНЧЕВ

Бележка на редакцията: „Морски вестник” поднася своите извинения на вицеадмирал Аурел Попа и на своите читатели за неточността в първоначалната информация за посещението, в която не бе упоменато последното му повишение в звание (вицеадмирал, три звезди).
Контраадмирал Манушев, вицеадмирал Попа, капитан І ранг Кукуров и комодор Георги Мотев се снимаха за спомен през почетния кът на Военноморска база Варна.
Вицеадмирал Попа бе запознат подробно и с историята на военноморската база от контраадмирал Манушев, който преди години бе неин командир.
Домакин на румънския гост бе заместник-командирът на Военноморска база Варна капитан І ранг Камен Кукуров.
На борда на фрегатата „Смели” румънският гост бе посрещнат от началник-щабът на дивизиона патрулни кораби и доскорошен командир на този кораб капитан ІІ ранг Ваньо Мусински.
Разговорите с вицеадмирал Попа преминаха в конструктивен и приятелски дух, с разглеждането на конкретните възможности за продължаването на ползотворното сътрудничество между военноморските сили на двете съюзнически държави.
На борда на минния ловец „Цибър” началникът на Щаба на Военноморските сили на Република Румъния бе посрещнат от командира на кораба капитан ІІІ ранг Панайот Панайотов.