НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПРЕДСТАВИХА КНИГА ЗА ВОЕННОМОРСКИТЕ
ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ФРАНЦИЯ

Вчера в Националния военноисторически музей – София, се състоя представянето на книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878 - 2010 г.)”. Новата книга бе представена от директора на музея д-р Соня Пенкова, която я определи като: „пъстра и на вид, и на съдържание, интригуваща и с принос както за историята на българските ВМС, така и за историята на френския военен флот. Авторите са обработили и представили огромен масив от архивни документи, по-голямата част от които се представят на читателската аудитория за първи път. Те са си поставили за задача да обходят и голям исторически ареал, като успешно са я изпълнили”. Висока оценка за представения труд даде заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, който обеща своята морална подкрепа и за следващи изследвания от този характер. В своето изказване единият от френските автори – капитан ІІІ ранг о. р. д-р Александър Шелдон-Дюпле изрази задоволството от съвместната работа с българските колеги и посочи, че подобно обединение на усилията на изследователи от двете страни може да бъде пример за колеги и в други сфери на историческите проучвания. Свои мисли за постигнатото в хода на петгодишното изпълнение на този българо-френски проект споделиха двамата български участници в него – д-р Мариана Кръстева и д-р Атанас Панайотов.
Събитието бе уважено от представители на посолството на Република Франция в София и от компанията DCNS – спомоществувател на книгата, много възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” в столицата, изследователи и журналисти.
Както вече ви информирахме, книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878 - 2010 г.)” е издадена е през 2011 г. от ИК „Морски свят” - Варна. Автори на изданието са д-р Мариана Кръстева - директор на Военноморски музей- Варна, капитан ІІ ранг о. р. д-р Атанас Панайотов и капитан ІІІ ранг о. р. д-р Александр Шелдон - Дюпле, вицеадмирал о. р. Франсоа Лафарг. Координатор на българо-френския изследователски проект е Ивелина Владева.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки капитан І ранг о. р. Румен ТОТЕВ
Новата книга бе представена от директора на Националния военноисторически музей д-р Соня Пенкова.
В Зала 10 на Националния военноисторически музей имаше и правостоящи.
Капитан ІІІ ранг о. р. д-р Александър Шелдон-Дюпле изрази задоволството от съвместната работа с българските колеги.
Висока оценка за представения труд даде заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев. Това бе и първата му публична изява на новата му длъжност.