НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 СМЯНАТА НА ВАХТИТЕ ВЪВ ВОЕННОМОРСКА БАЗА БУРГАС Е ФАКТ
Отбелязана бе и 67-та годишнина от създаването на флотското съединение

В своята дейност Военноморска база Бургас ще има три приоритета. На първо място професионализъм на море, на второ място - воински дух, и на трето - моряшка чест и взаимопомощ. Това каза по време на церемонията по повод сдаване и приемане на длъжността „Командир на Военноморска база Бургас” и 67-та годишнина от създаването на базата новият й командир комодор Митко Петев.
„За мен е изключителна чест да поема командването на Военноморска база Бургас в деня, в който честваме 67-ата годишнина от създаването й - посочи по време на церемонията комодор Петев. - Това за мен означава да приема с открито сърце традициите на Военноморска база Бургас. Тя е наследник на славните традиции на Беломорския флот на България. Пред себе си виждам наследниците на тази традиция, хората, които са ги прегърнали, множили и са демонстрирали, че българският флот го е имало, има и ще го има. Вие демонстрирате с вашия самоотвержен труд, че не случайно военноморските сили са запазили своята боеспособност и боеготовност, участвайки реално в операциите на НАТО „Обединен защитник” и „Active Endeavour”, демонстрирайки вашия професионализъм по време на учението на ВМС от серията „Бриз”, както и на тактическите учения на военноморската база и тези на дивизионите” - обърна се комодор Петев към служещите в базата.
Той се обърна към комодор Мотев с благодарността на моряк за това, че повече от четвъртък век е отдал живота и усилията на Военноморска база Бургас. Той увери командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, че базата ще бъде готова да изпълнява всякакви задачи и да посрещне бъдещите предизвикателства. Досегашният командир на Военноморската база Бургас комодор Георги Мотев заема длъжността на зам.-командир на Военноморските сили.
Областният управител Константин Гребенаров връчи грамота и златен почетен знак на комодор Георги Мотев при сдаването и приемането на длъжността „Командир на Военноморска база Бургас”. Отличието се връчва за високия професионализъм при изпълнение отговорностите по опазване на морския суверинитет на Република България и за заслуги в издигане престижа на базата. От областната управа уточниха, че поводът за наградата е 67-та годишнина от създаването на базата, както и за доброто сътрудничество между Областна администрация – Бургас, и Военноморска база Бургас.
На ритуала присъстваха и кметовете на градовете Бургас, Созопол и Черноморец Димитър Николов, Панайот Рейзи и Добри Добрев.
Майор Иван ТРЕНДАФИЛОВ
Снимки матрос Галина НИКОЛОВА
Комодор Митко Петев: „В своята дейност Военноморска база Бургас ще има три приоритета. На първо място професионализъм на море, на второ място - воински дух, и на трето - моряшка чест и взаимопомощ”.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов (в средата) утвърди приемането и сдаването на длъжността „Командир на Военноморска база Бургас”.
Официалните лица по време на церемонията.