НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ФРЕГАТАТА „СМЕЛИ”:
22 ГОДИНИ ПОД БЪЛГАРСКИ ФЛАГ

На 22 декември 1989 г. във Военноморска база Варна е вдигнат тържествено българският военноморски флаг на фрегата проект 1159 (НАТО-клас KONY) с бордови номер 11. На 6 декември 1991 г. на фрегатата е присвоено името „Смели”, с което е продължена традицията в българските ВМС да има боен кораб с това име. Първият е торпедоносец тип „Дръзки”, а вторият – стражеви кораб проект 50 (НАТО-клас RIGA).
Дълго време след 1989 г. за „Смели” се говореше като за „флагманът” и за „фрегатата”, защото нашият флот нямаше други кораби от този клас. Днес те са вече четири, но корабът, който в най-голяма степен допринесе за евроатлантическата интеграция на българските ВМС, а защо не и на България, се нарича „Смели”. Къде от немотия, къде от неразбиране, фрегатата така и остана без каквато и да е модернизация (както и предишният „Смели”, между впрочем)... А този изключително мореходен кораб определено заслужаваше по-добра съдба. Нейсе!
Днес на „Смели” отбелязват 22 години под български флаг, а тези, които обичаме военния ни флот и фрегатата с бордови номер 11, трябва да свалим шапки пред тези, които и при днешните условия го поддържат в строя!
Честит празник, момчета!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Гинчо ГИНЧЕВ (с достатъчно много
проплавани мили на борда на „Смели”)
Новогодишната картичка на екипажа на фрегатата „Смели”
Командирът на „Смели” капитан ІІ ранг Ваньо Мусински посреща министър-председателят Бойко Борисов на борда на фрегатата по време на Деня на българските ВМС през 2009 г.
Премиерът Бойко Борисов, тогавашният командващ ВМС контраадмирал (днес вицеадмирал) Пламен Манушев и тогавашният военен (днес – външен) министър Николай Младенов на борда на „Смели” през август 2009 г.