НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ОБНОВЕНАТА НИ МОРСКА АВИАЦИЯ ВЕЧЕ
ПОДДЪРЖА ГОТОВНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЕ

Вчера във Военноморската вертолетна авиобаза „Чайка” се състояха тренировъчни полети на два от общо трите получени многоцелеви вертолети PANTHER AS 565 MB. В тях участва и министърът на отбраната Аню Ангелов. Той бе посрещнат във флотското подразделение от командира на ВМС контраадмирал Румен Николов. Сред официалните гости бяха още заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, кметът на Варна Кирил Йорданов, заместник-командирът на ВМС комодор Георги Мотев, началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев, командирът на Военноморска база Варна капитан І ранг Тодор Йотов. Освен журналистите от варненските медии, бяха поканени близки и роднини на морските ни авиатори, като предпразничен жест в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.
Министърът на отбраната бе посрещнат от почетен караул от Военноморска база Варна и от Представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов. На пистата командирът на Военноморската вертолетна авиобаза „Чайка” подполковник Милен Хинтоларски покани министър Ангелов да се качи на борда на вертолет № 901 и да вземе участие в полета му. На борда се качиха още вицеадмирал Манушев, контраадмирал Николов, кметът Кирил Йорданов и подполковник Хинтоларски. След изпълнението на поставената задача, № 901 се приземи, а във въздуха започна да действа № 902, който взаимодейства с моторен катер № 222 от Военноморска база Варна. Екипажът с командир капитан Христо Радкев демонстрира умения при зависване над плавателния съд във Варненското езеро, спускане на специално въже и евакуация с носилка на пострадал моряк. Действията бяха коментирани пред официалните гости от подполковник Милен Хинтоларски. На № 902 бе и кореспондентът на БНР (програма „Хоризонт”) Даниела Стойнова, която направи първия радиорепортаж от борда на PANTHER AS 565 MB.
„Това не е демонстрационен полет, това трябваше да покаже на командването на флота и пред мен, че екипажите на вертолет AS 565 MB "Panther" са готови за извършване на дейности по търсене и спасяване на море" -  заяви след приключването на полетите министър Ангелов. Той сподели още, че екипажите на „Пантер”-ите най-вероятно ще участват активно в предстоящото военноморско учение „Бриз`2012”: „... пилотите ще бъдат използвани като елемент от това учение. Включително ще говорим и с нашите турски колеги за кораб, който може да приема вертолети. Разпоредил съм да бъдат в минимум едночасова готовност на самата база за операция по търсене и спасяване. Над 100 команди се изпълняват при самата предполетна подготовка, така че това отнема допълнително време преди да излеят. За около час и половина максимум те ще бъдат в състояние да излетят и да окажат помощ там, където е необходимо”.
В отговор на журналистически въпрос министърът на отбраната изтъкна, че до 2020 година трябва да има или нов боен кораб или преустроен такъв, на палубата на който да могат да кацат нашите морски вертолети: „Едва ли ще можем да осигурим хангар на самия кораб. Ще продадем три вертолета Ми14, а останалите три ще възстановим, за да има пак шест вертолета авиобаза „Чайка.” Според него програмата за модернизацията на Българската армия е реалистична и дава възможност за разширяване, а на всеки две години се прави преглед на изпълнените проекти и се набелязват нови.
Флотските авиатори ще получат до края на годината специални костюми за пилотите на „Пантер”-ите, а така също и 20 милимитровите оръдия за тях. Само това въоръжение е останало, което е планирано по договора, но още не е получено. Ще бъде довършен и хангарът за новополучените вертолети.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Министърът на отбраната бе посрещнат от почетен караул от Военноморска база Варна и от Представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов.
Освен журналистите от варненските медии, бяха поканени близки и роднини на морските ни авиатори.
Екипажът на вертолет № 901 (в оранжевите костюми) и наземният персонал (в сиви костюми).
Кметът на Варна Кирил Йорданов не само наблюдаваше, но и снимаше.
Приятелят на „Морски вестник” майор Иван Савов в търсене на най-удобната позиция за снимки.
Носилката с „пострадалия” моряк е във въздуха между моторния катер № 222 и вертолета № 902.
Носилката с „пострадалия” моряк е вече на борда на вертолета.
Министърът на отбраната Аню Ангелов поздрави командирът на екипаж на вертолет капитан Христо Радкев с успешното изпълнение на поставената задача.
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев и командирът на Военноморската вертолетна авиобаза „Чайка” подполковник Милен Хинтоларски обсъждат предстоящите задачи пред PANTHER AS 565 MB.
На № 902 бе и кореспондентът на БНР (програма „Хоризонт”) Даниела Стойнова, която направи първия радиорепортаж от борда на PANTHER AS 565 MB.
Командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов информира военния министър Аню Ангелов за предстоящото участие на вертолетите PANTHER AS 565 MB във военноморското учение „Бриз`2012”.
Министър Ангелов съобщи на варненските журналисти, че Военноморската вертолетна авиобаза „Чайка” отново ще има шест летателни машини.
Представители на всички поколения проявиха интерес към новата техника на флотските ни авиатори.
Засега вертолетите Ми 14 ПЛ и PANTHER AS 565 MB са заедно само на пистата, но в близко бъдеще ще бъдат заедно и във въздуха.