НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПРАЗНУВАХА МОРЯЦИТЕ ОТ ДИВИЗИОНА КОРАБИ
СЪС СПОМАГАТЕЛНО НАЗНАЧЕНИЕ

Във Военноморска база Варна беше тържествено отбелязана 61-та годишнина от създаване на дивизиона кораби със спомагателно назначение. Със заповед на командира на Бригадата за охрана на водния район Варна, на 2 юни 1951 г. е сформиран дивизион за охрана на рейда, чийто правоприемник е днешният дивизион.
В дивизиона израстват поколения военни моряци, водолази и специалисти, които с неуморен труд, себеотрицание, мъжество и умение осигуряват бойните кораби и допринасят за безопасността и сигурността на екипажите. Военното формирование осигурява бойната подготовка на корабите  на море, полетите на авиацията над море, както и водолазни екипи за съдействие и спасяване на бедстващи екипажи на военни и търговски кораби. Корабите от дивизиона участват в организирането и провеждането на ракетно-артилерийски стрелби, помагат за възстановяването и провеждането на нормалния плавателен режим в зоните на плаване, осигуряват гребно-ветроходни регати и състезания.
Празничният ден започна с тържествено издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите от дивизиона. Командирът на дивизиона капитан І ранг Георги Георгиев приветства личния състав и гостите на тържеството – бивши командири и ветерани, след което обяви и награди със специални почетни знаци носителите на званието „Офицер, старшина, матрос и екипаж на годината”. 
Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан І ранг Коста Андреев – бивш командир на дивизиона, приветства моряците от името на командването на Военноморските сили. Екипажът на спасителния кораб „Протео” от състава на дивизиона с командир капитан ІІІ ранг Николай Данаилов имаше и още един повод за празнуване – на 31 май, преди осем години на кораба, за пръв път е издигнат българския военноморски флаг, съобщиха Връзки с обществеността на ВМС.
Снимки Гинчо ГИНЧЕВ
Участниците в тържеството си направиха снимка за спомен.
Командирът на дивизиона капитан І ранг Георги Георгиев приветства личния състав и гостите на тържеството.
Тържеството премина пред аварийно-спасителния кораб „Протео”.
Командирът на дивизиона капитан І ранг Георги Георгиев връчи награди на отличили се военнослужещи.
Екипажът на спасителния кораб „Протео” от състава на дивизиона имаше и още един повод за празнуване – на 31 май, преди осем години, на кораба за пръв път е издигнат българския военноморски флаг.