НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НОВ 30 700-ТОНЕН КОРАБ ЗА “ПАРАХОДСТВО
БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ” АД

Само за две години компанията инвестира в нова флотилия от осем модерни кораба за насипни товари на обща стойност 338 милиона лева, с което изпълни предсрочно ангажимента си за инвестиции за първите 5 години към Агенция за приватизация.

В корабостроителницата на Шанхайгуан, Китай, екипаж на „Параходство Български морски флот” АД прие шестия пореден 30 700-тонен кораб, построен в този завод. Бълкерът с името „Родопи” пое с пълен товар от Китай към Западна Европа.
Така на практика само за две години (при това – по време на криза) компанията вече се сдоби с нова флотилия от осем модерни бълкери (кораби за транспортиране на насипни товари), от които шест са еднотипни: 30 700 тонни („Витоша” (приет през 2010 г.), „Странджа” (приет през 2010 г.), „Осогово” (приет през 2011 г.), „Беласица” (приет през 2011 г.), „Люлин” (приет през 2011 г.) и „Родопи” (приет през 2012 г.) и два 38 000 тонни („Родина“ (приет 2009 г.) и „България“ (приет през 2010г.). Инвестицията е на обща стойност 338 милиона лева и с нея „Параходство БМФ“ АД изпълни предсрочно 5 годишния инвестиционен план, поет като ангажимент към Агенция за приватизация.
Новоприетият „Родопи“ е оборудван с последната дума на техниката по отношение на навигационната апаратура и силовите уредби и както своите събратя от същата серия носи името на българска планина. Всички кораби от тази серия са с ледови клас, което позволява на компанията да оперира с тях в тежките зимни условия на северните морета, и са тип „Лейкър” (конструирани са с възможности за плаване във Великите езера на Северна Америка). Това улеснява експлоатацията и поддръжката им.
В строителството на 30 700-тонните кораби от м. октомври 2010 до м. май 2012 г. ръководството на „Параходство БМФ“ АД приложи нова форма за непрекъснато прецизно наблюдение и контрол в района на чуждестранна корабостроителница върху бъдещото попълнение във флота на компанията. В завода действаше изнесен екип (сайт тийм) от експерти, ръководен от инж. Димитър Тонев. Това позволи в ход да бъдат решавани възникващите проблеми и да бъдат избирани най-подходящите за бъдещата експлоатация конструктивни решения. Изградените добри партньорски взаимоотношения с ръководството на китайската корабостроителница също подпомогна всичко това да премине без излишни усложнения и разходи.

Традицията е жива
В Параходството със 120-годишна история държат много на спазването на традициите и новопостроените кораби приемат имената на тези, които са изведени от строя след успешна дългогодишна експлоатация. Така бе и с първите нови кораби, които компанията закупи след приватизацията, които получиха имената „Родина” и „България”.
Приетият в състава на „Параходство БМФ“ АД моторен кораб „Родопи” е третият в историята на най-старата и най-голямата българска шипингова компания. Първият е закупен „втора ръка” на 5 февруари 1961 г. в Анверс, Белгия. Тогава е вдигнат флагът на първия наш специализиран кораб за насипни товари – параходът „Родопи” (ex RUSWOOD), построен през 1953 г. в Лондон, Великобритания, с товароподемност 7945 тона. Първият „Родопи” плава във флота на БМФ до 1972 г., когато е преустроен в плаваща учебна база.
Флагът на вторият кораб „Родопи” е вдигнат на 30 март 1978 г. Той е построен във Варна и е с товароподемност 24 354 тона. Този кораб е в експлоатация до 17 юни 2011 г.
Поглед от към кърмата на моторния кораб „Родопи”.
Момент от церемонията в корабостроителницата на Шанхайгуан, Китай, за именуването на новопостроения моторен кораб „Родопи”.
Моторният кораб „Родопи” преди отплаването му в първи рейс.
Поглед към носа на моторния кораб „Родопи”.
Моторният кораб „Родопи” след церемонията по именуването му в корабостроителницата на Шанхайгуан, Китай.
Първият кораб на „Параходство Български морски флот” с името „Родопи” е закупен на 5 февруари 1961 г. в Анверс, Белгия. Той е и първият наш специализиран кораб за насипни товари.
Вторият кораб с името „Родопи” е приет в Параходството на 30 март 1978 г. Той е в експлоатация до 17 юни 2011 г.