НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 КРИВОРАЗБРАНА ДЕМОКРАЦИЯ
Или опит за портрет на популярни личности в България

В България нищо не можеш да определиш като много неприлично,
защото винаги може се случи нещо още по-неприлично.
Доцент д-р Коста Костов

Преди време в „Примери за поведение: КК-1 versus КК-2” писах, че „Не останаха българи, които не са обидени от КК-1 в  „Труд“-овите му  „Приказки“. Там публично известни българи са наричани „любопитно чехълче“, „етични кастрати“, „свирепи овце“, „миши души“, „дребни, балкански хитреци“, „телевизионни пенкилери“, „лилипути“, „мижитурки“, „маймунджулуци на местни маниаци“.
Доскоро си мислих, че КК-1 е доста груб в подбора на прилагателните. Но от 1 юни 2012 г., когато влезе в сила закона за забрана на тютюнопушенето в затворени обществени места, виждам, че такива прилагателни са доста нежни към онези публични личности - жестикулиращ социолог, министър с пура, обичащ България режисьор и две журналистки - които настойчиво пропагандират, че законът им отнема човешките права.
„Аз, пушачката, съм превърната в новия обществен враг” - звучи грозно, арогантно и асоциално, но така е написала в „края на седмицата” една от журналистките в „малката си проповед”, озаглавена „Фашизъм с цигарите”. Да говориш и пишеш така в седем и половина милионна страна, в която 100 хиляди човека умират годишно от мозъчни инсулти, миокардни инфаркти и ракови болести, при които пушенето е един от големите рискови фактори, и разходите за лечение и преждевременно пенсиониране са милиони лева годишно, е един от признаците на антисоциално личностно разстройство.* Не забраната на пушенето, а повишените нива на холестерол, сол (натриев хлорид) и тютюневи отрови са „фашизъм” за здравето на българите, госпожо Една от журналистките. Българите се нуждаем от спешна и дългосрочна профилактика и лечение на сърдечнометаболитни и ракови болести - законът за забрана на пушенето е част от тях. А вие политизирате всичко, дори здравето - и разказвате тъпи анекдоти, както по телевизията, така и в „края на седмицата”. Настъпи времето, когато някой трябва да ви каже: „Calm down, please! - светът е много по-голям и по-сложен, отколкото „насрещен” телевизионен екран  и страница в „края на седмицата”.
Ограничени в табакоцентризма си, някои публични личности вероятно не знаят, че в напредналите страни по света на пушачите наистина се гледа като на недостатъчно образовани и безотговорни към себе си и обществото хора.**  Затова „любопитно чехълче“, „етични кастрати“, „свирепи овце“, „миши души“, „дребни, балкански хитреци“, „телевизионни пенкилери“, „лилипути“, „мижитурките“, „маймунджулуците на местните маниаци“, тези дни и „Мунчо” и „Рук” (в „Особен поглед” в „края на седмицата”), са нежни прилагателни за някои публични личности в България.
Сега държавата трябва да въведе и закон за здравно обучаване на обществото, например всички телевизии - в часове с голяма гледаемост - да са задължени да имат предавания за вредите от тютюнопушенето. Поне веднаж седмично, водени от интелигентни журналисти с участието на добри лекари и учени.
Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ
__________________________________________________________________
* Антисоциално личностно разстройство (аntisocial personality disorder) - съгласно четвърто издание на диагностичния и статистически наръчник на Американската психиатрична асоциация (DSM-IV). Вещите лица на тази тема са професор Георги Попов във Варна и доцент Илиян Иванов в Ню Йорк.
** Застрахователните компании в САЩ първи започнаха борбата срещу тютюнопушенето. В тази страна, човек около 40-годишна възраст, който е здрав и не пуши, плаща здравна застраховка около 100 долара годишно, докато човек, който е здрав и пуши, плаща около 300 долара годишно. Центровете по контрол и превенция на болести (Centers for Disease Control and Prevention), в един от които работи и нашата бивша студентка д-р Юлия Йосифова-Карол, изчисляват, че тютюнопушенето струва на САЩ около 200 милиарда долара годишно. И, че застраховката за работник, който пуши, струва на работодателя 18 % повече, отколкото тази за непушача - тези проценти могат да бъдат увеличени в съгласие със здравната реформа на президента Обама. Която подсеща американците, че всеки трябва да прави нещо полезно за своето здраве - за да я има  healthier and a more productive America.
А ние с популярните личности ще продължаваме да бъдем по-болна и слабо
продуктивна България - какво по-неприлично от това!