НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ЧЕРНО МОРЕ ПРИЕ ЧОНИ ЧОНЕВ
На 13 юни последното желание на капитан І ранг от резерва Чони Чонев – „да го приеме морето”, бе изпълнено от ВМС. Техният командир контраадмирал Румен Николов пое този ангажимент пред семейството на изтъкнатия флотски поет, журналист и публицист още през месец март т. г. Естествено, задачата бе възложена на Военноморска база Бургас.
През 1973 г. след като завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” по специалност „Корабоводене за ВМС”, той е назначен за командир на бойни части 2 и 3 на базов тралчик в Шести дивизион от южното съединение. След това заема различни политически длъжности в Четвърти дивизион противолодъчни кораби, в Бригадата, а след Военно-политическата академия в Москва – в 10-а Бригада ракетни и торпедни катери в Созопол, погълната след закриването на приемника й – Бригадата леки сили, именно от днешната Военноморска база Бургас. Нейният химн е по текст на Чони Чонев, а ламинираните стихове с автограф на автора им са експонат в музейната експозиция на Базата. Тя получи дарение от семейството – стихосбирка, два документа и три медала на морския поет. Библиотеката на съединението бе обогатена с 55 тома морска литература, собственост на семейството му. 
Освен него в ритуала на море на борда на катер 326 участваха заместник-командирът на ВМС комодор Георги Мотев, командирът на Военноморска база Бургас комодор Митко Петев и неговият заместник капитан І ранг Мален Чубенков, генерал от резерва Златан Стойков, контраадмирал от резерва Симеон Цеков, колеги и приятели от Бургас, Варна и София. Преди отплаването на пирса слово за Чони Чонев произнесе комодор Митко Петев, а спомени за съвместната служба споделиха офицерите от резерва Стоилов и Колев. До излизането на катер 326 от входните фарове всички кораби от базата го изпратиха с приспуснати наполовина флагове, строени по бордовете екипажи и вой на сирени.
След прехода до точка с координати: Ш 42°27,9' и Д 27°37,7' прощално слово произнесе екс-началникът на ГЩ на БА генерал от резерва Златан Стойков. Под звуците на националния химн и траурни салюти, прахът на Чони Чонев бе разпръснат над морето, в което от борда полетяха цветя и венец. Комодор Митко Петев връчи на съпругата Дона Чонова акт за извършения военноморски ритуал и национален флаг, а на Златина – портрет на баща й.
А на 19 юни от 17,30 часа в Гарнизонния стол във Варна приятели на Чони ще вдигнем чаши в негова памет. Ще го върнем при нас със спомени и стихове…

Кап. І ранг о.р. Валентин ДИМИТРОВ – сп. „Клуб ОКЕАН” 
Снимки: матрос Галина НИКОЛОВА