НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 КОГА И ЗАЩО Е БРАКУВАН МОТОРЕН КОРАБ
„БРАЦИГОВО”?

По предложение на нашия редовен читател и сътрудник г-н Александър Симеонов продължаваме разговора за построените в Русе кораби за Параходство БМФ от типа „Сопот” (в официалната литература се посочват като 1500/2200-тонни сухотоварни кораби по проект 546/546 А). През периода 1966 – 1972 г. от тази серия са приети корабите: „Калофер”, „Батак”, „Перущица”, „Брацигово”, „Котел”, „Троян”, „Елена”, „Копривщица”, „Жеравна”, „Клисура”, „Самоков” и „Златоград”.
В тази връзка той ни изпраща от своята колекция снимка на м/к „Брацигово”, направена през 1970 г. в Малта. Това, което г-н Симеонов знае за този кораб е, че изгаря по време на ремонт в Италия през 1983-та година и е бракуван.
Какво се знае още за „Брацигово”?

На 8 октомври 1968 г. във Варна е вдигнат флагът на серийния 2260-тонен моторен кораб „Брацигово”, построен в ККК „Иван Димитров” – Русе. Първи капитан на кораба е Петър Петров, а първи главен механик – Ангел Тодоров. Кръстницата на кораба Маргарита Георгиева му дава името при спускането му на вода на 27 май 1968 година. Корабът е в състава на Параходство БМФ до 21 септември 1981 г., когато е изведен от търговска експлоатация след силен пожар, възникнал на борда му. В ликвидирането на пожара и последствията от него се включват екипажите на м/к „Капитан Георги Георгиев” и на спасителния кораб „Перун”, както и на съветския моторен кораб „Вл. Русанов”. Със съдействието на приятеля на „Морски вестник” г-жа Стоянка Савова-Хаджииванова, информация за последното събитие намерихме в публикация във в-к "Отечествен фронт" (в специализираната рубрика „Кор Кароли”, която се води от капитански съвет) от 16 октомври 1981 г., така че няма как „Брацигово” да е изгорял през 1983 г. В публикацията с автори Йордан Стефанов и Георги Йолов се посочва, че пожарът на кораба е пламнал по време на пътя му към България. След като в потушаването на пожара се е включил не чуждестранен спасителен кораб, а нашите „Перун” и „Капитан Георги Георгиев”, пък и съветският „Вл. Русанов”, най-вероятно пожарът да е възникнал не в Италия, а след като „Брацигово” е преминал Босфора, излязъл е от турски териториални води и се е насочил към българските брегове.
Разбира се, „Морски вестник” е за това, за да поставя въпроси на читателите и да търси отговори пак от тях. Очакваме вашите допълнения по темата!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимката на м/к „Брацигово” е от колекцията на Александър Симеонов
Моторен кораб „Брацигово” в Малта, 1970 г.
Факсимиле от публикацията във в. "Отечествен фронт", 16 октомври 1981 г.