НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 35 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ИНСТИТУТА ПО
КОРАБНА ХИДРОДИНАМИКА

По време на тържеството бе открита паметна плоча на създателя на родната научно-експериментална хидродинамика ст.н.с. Петър Богданов

На 29 юни във Варна бе отбелязана 35-ата годишнина от създаването (1 юли 1977 г.) на Института по корабна хидродинамика (ИКХ) – първообраз днешния Център по хидро- и аеродинамика (ЦХА) в структурата на Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски” към БАН. Събитието събра целия екип на Центъра, ветераните му, гости, партньори от морския бизнес. Неговият директор ст.н.с. д-р инж. Костадин Йосифов направи обстойна презентация на предпоставките за създаването и историята на ИКХ през годините, както и на настоящите достижения и перспективи на ЦХА, която в реално време бе предавана по Интернет. Презентацията е качена на сайта на Центъра (https://www.bshc.bg/).
Поздравления бяха поднесени от заместник-областния управител на Варна Николай Няголов и капитан І ранг доц. д-р Калин Калинов – заместник началник по учебната и научна част на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Изследователят на родното корабостроене инж. Иван Алексиев подари копия на корпусен и теоретичен чертеж на построения през 1937 г. в Пристанищната работилница във Варна м/к „Галата”. По теоретичния чертеж същата година в Опитния басейн в Хамбург се провеждат моделни изпитания с оглед бъдещо строителство на кораби от същия тип.
Ст.н.с. д-р инж. Дорина Драганчева говори за делото на ст.н.с. Петър Богданов – ръководител на колектива, създал Научно-експерименталната база по корабна хидродинамика (НЕБКХ) в периода 1966 – 1976 г. и първи директор на ИКХ в периода 1977 – 1992 г. Паметна плоча на създателя на родната научно-експериментална хидродинамика бе открита от ст.н.с. д-р инж. Петър Хаджимихалев – заместник-директор на ИКХ по научно-изследователската дейност в първите три години от създаването му, и инж. Георги Георгиев – втори директор на Института по корабостроене. Две борови дръвчета бяха посадени в памет на Петър Богданов и чест на 35-ата годишнина на първообраза на ЦХА. Бирено парти на открито събра три поколения учени.

Валентин ДИМИТРОВ,
сп. „Клуб ОКЕАН”,
снимки на автора
По време на тържеството бе открита паметна плоча на създателя на родната научно-експериментална хидродинамика ст.н.с. Петър Богданов
Паметната плоча на създателя на родната научно-експериментална хидродинамика бе открита от ст.н.с. д-р инж. Петър Хаджимихалев – заместник-директор на ИКХ по научно-изследователската дейност в първите три години от създаването му, и инж. Георги Георгиев – втори директор на  Института по корабостроене.
Участниците в честването се фотографираха за спомен от честването на 35-та годишнина от създаването на Центъра по хидро- и аеродинамика (ЦХА) в структурата на Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски” към БАН.