НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Публикува се за първи път:
НОВИ СВЕДЕНИЯ ЗА АВИОКОНСТРУКТОРА ВИКТОР ВИТАНОВ (1908 Г.)
По повод на 100-годишнината от полета на самолета на Сотир П. Черкезов, отбелязана през януари т.г. в София, бяха разпространени редица недостоверни и неточни сведения за биографията на конструктора. Насочвам вниманието Ви само към две от тях:
-  С. Черкезов „за пръв път в световната практика поставя носово колело, което сега присъства във всеки самолет”. Във връзка с това припомних, че в историята на самолетостроенето тази конструкция е известна най-малко около 40 години по-рано и приложих снимка на самолета на Глен Къртис от 1909 г.;
- С. Черкезов бил „първият българин-строител на аероплан”. Във връзка с това публикувах нови сведения за малко известния българин Виктор Витанов, който според съобщения в българския печат от 1912 г., към 1908-1909 г. построява два самолета в английския град Хароугейт [1].
Бях приятно изненадан от отзивчивостта на г-жа Рада Банялиева – директор на Музея на авиация в Крумово, която непосредствено след публикацията ми организира издирване на оригиналните съобщения за построените от В. Витанов летателни апарати в английския периодичен печат от началото на ХХ в. …

Пълният текст от статията на инж. Иван Алексиев можете да прочетете в рубриката „Изследвания” на раздела „Морски корекции”.