НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 „ВИПУСК 2012” НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ
СТАРШИНСКИ КОЛЕЖ КЪМ ВВМУ Е ВЕЧЕ В СТРОЯ

Вчера, 2 юли 2012 г., се състоя тържествен ритуал по закриването на учебната година, повишаването в първо старшинско звание и връчването на свидетелствата за професионална квалификация на кадетите от „Випуск 2012” на Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
Официални гости на тържеството в двора на училището бяха вицеадмирал Пламен Манушев - зам.-началник на отбраната, комодор Георги Мотев - зам.-командир на ВМС, комисар Димитър Димитров от Областната дирекция на МВР, кап. Петър Тухчиев - председател на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище, иконом Иван Илчев от Варненската и Великопреславска Митрополия, ръководството на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Присъстваха много граждани, родители на възпитаниците, журналисти.
Днес бяха произведени 34 души, които завършиха успешно курса на обучение и успешно положиха държавните изпити. Всички те получиха свидетелства за професионална квалификация и присвоиха първо старшинско звание. За първа година кадетите от Професионалния старшински колеж се обучават по нов учебен план, утвърден от министъра на отбраната през 2010 г. За периода на обучение тук се изучаваха както военни дисциплини – „строева подготовка”, „огнева подготовка”, „основи на корабната служба”, така и дисциплините „Теория, устройство и осигуряване на мореходността на кораба, „Морско дело”, „Информатика”, „Английски език” и други.
Отличникът на „Випуск 2012” е кадет Лилия Янчева от Варна. Тя бе наградена от министъра на отбраната с грамота и парична награда. Те й бяха връчени от вицеадмирал Манушев. Втора по общ успех е кадет Мария Иванова, която получи грамота и българска икона от комодор Г. Мотев. Останалите отличници на випуска са Милена Манушева със специализация „Експлоатация и ремонт на корабни, радио, радиотехнически и комуникационни устройства”, кадет Христо Иванов със специализация „Експлоатация и поддръжка на кораба и енергетичните уредби”, кадет Красимир Стефанов със специализация „Морски оръжия”.
„Випуск 2012” на Професионалния старшински колеж към ВВМУ е вече в строя.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Снимки: Валентин ДИМИТРОВ,
Сп. „Клуб Океан”
Кадетите от „Випуск 2012” на Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” преминаха в тържествен марш.
Директорът на Професионалния старшински колеж офицерски кандидат Свилен Савов откри тържествения ритуал.
От името на министъра на отбраната Аню Ангелов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев връчи наградите на отличника на випуска кадет Лилия Янчева.
Зам.-командирът на ВМС комодор Георги Мотев връчи грамота и българска икона на класиралата се на второ място по общ успех кадет Мария Иванова.