НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 МИННАТА ЗАПЛАХА НА МОРЕ СЕ МОДИФИЦИРА
Главнокомандващият на ВМС на САЩ адмирал Джонатан Гринърт е издал заповед в зоната на Персийския залив да бъде изпратен сериозен контингент миночистачи. Засега там се намират четири кораба за борба с минната опасност: DEVASTATOR, PIONEER, SENTRY и WARRIOR, които съвместно с четири вертолета-миночистачи MH-53E Sea Dragon ще бъдат оборудвани с най-модерни средства за откриване и унищожаване на морски мини.
Така Пети флот на САЩ, дислоциран в Бахрейн, чийто постоянен състав включва 4 кораба за противоминна отбрана (ПМО), удвоява възможностите си. Какви са причините за подобно решение? В Пентагона не са се отказали от военно решение на конфликта, свързан с ядрената програма на Иран. Въоръжените сили на САЩ поддържат готовност да употребят сила, ако Иран продължи ядрените си разработки или в отговор на по-строги международни санкции се опита да възпрепятства корабоплаването в Ормузкия пролив. 
Сред множеството варианти стратезите от Пентагона посочват, че една от главните заплахи, на които ще се натъкнат американските или съюзните кораби в Персийския залив и особено в Ормузкия пролив, ще бъдат многобройните малки бързоходни ирански катери, въоръжени с торпеда, с мини или натъпкани с взривни вещества. И ако срещу торпедата и самите катери, превърнати в съвременни брандери, може да се противодейства с автоматични оръдия с малък калибър, с големокалибрени картечници и с ударни хеликоптери, противодействието срещу минната опасност е далеч по-сложно.
Военните моряци от САЩ се сблъскват с подводния кошмар и през първата война в Персийския залив. Тогава мините се оказват единственото средства на Ирак да противодейства срещу мощния американски флот. Въпреки старите образци мини, с които разполага Саддам, те са достатъчно ефикасни, за да извадят от строя ракетния крайцер PRINCETON и десантния хеликоптероносач TRIPOLI. Наистина, двата кораба не отиват на дъното, но пораженията им са значителни. Заради иракски минни заграждения морски пехотинци не успяват да десантират на южното крайбрежие на Ирак. Противоминните сили на САЩ са принудени да работят с максимално напрежение, за да преодолеят минната заплаха. 
Твърде вероятно е Иран да притежава по-модерни морски мини, сред които биха могли да бъдат самонасочващи се, самодвижещи се и самозаравящи се мини, снабдени с комбинирани и най-коварни взриватели. Подобни мини са достатъчно опасни и трудни за унищожаване, за да нанесат не само щети на корабоплаването в региона, но дори да провалят и най-старателно подготвената военноморска операция.
В момента САЩ изпитва дефицит от съвременни миночистачи. От подобно заболяване страдат почти всички флоти в света. Ако по време на Студената война миночистачите достигаха почти половината от целия корабен състав на НАТО и Варшавския договор, след 1989 г. броят им постоянно намаляваше и днес представлява почти призрачен процент. Причините са съвсем логични. След края на Втората световна война моретата, опасващи Европа, бяха препълнени с мини. Въпреки непрекъснатата миночистачна дейност, през 1945-1946 г. само в Балтийско море 430 кораба и катера се натъкват на мини и получават различни поражения. 230 от тях, тоест, повече от половината, потъват веднага, като отнасят на дъното значителен брой пътници и членове на екипажите.
След десетилетни усилия минната заплаха постепенно е преодоляна и преминава на по-заден план сред навигационните опасности, без да е изчезнала напълно дори 67 години след края на световната война.

Минен ловец (минотърсач) клас Avenger
Минната заплаха остава, макар и в твърде редуциран вид. Но навсякъде държавите ускорено съкращават миночистачните си кораби. Днес ВМС на САЩ разполагат само с 14 кораба клас „Avenger” („Отмъстител”), който само с повече въображение би могъл да бъде определен като ефективен противоминен боец. Пълното му водоизместване е 1 379 т, дължината - 68,4 м, широчина 11,9 м, газене - 3,7 м. Снабден е с четири нискооборотни дизелови двигателя на италианската фирма Isotta-Fraschini, с които развива скорост до 14 възла. При скорост 10 вз. корабът е в състояние да измине около 2 500 мили.
Корабите от клас „Avenger” са построени по правителствена поръчка в САЩ през периода 1987-1997 г. от фирмата Marinette Marine Co. Миночистачите доказват високите си качества в бойните действия от операция „Пустинна буря”.
Минните ловци от този клас са предназначени за откриване, обозначаване, класифициране, унищожаване или обезвреждане на котвени и дънни мини от всякакъв вид в крайбрежни райони. Корпусите им се строят от множество слоеве дървена обшивка, подбрана от специални породи дървесина (например дъб, канадски кедър, бор или смърч), слепени с водоустойчиви смеси. Отвън дървеният корпус е покрит с няколко слоя ламинирана стъклопластика. Така корпусът става далеч по-лек, достатъчно здрав и най-важното - без магнитното поле на металния корпус, което въздейства върху взривателите на магнитните мини.     
Палубата на минния ловец се изгражда от множество слоеве иглолистна дървесина, а надстройката - от еднослойни или многослойни дървени конструкции, които също са покрити със стъклопластика.
Главните генератори на корабите от клас „Avenger” са 4 дизелови двигателя с обща мощност 2 400 к. с. Енергия подават и два електрически двигателя с мощност 400 к. с.  Корабът е съоръжен и с носово подрулващо устройство.
Минната заплаха не е изчезнала.
Първият кораб от серията „Avenger”, поглед към десния му борд.
Противоминен кораб от серията „Avenger”, поглед към левия му борд.
Хеликоптер-миночистач MH-53E Sea Dragon във военновъздушна база на САЩ.
Хеликоптер-миночистач MH-53E Sea Dragon в действие.
Девизът на първия „Avenger”, изписано върху неговия знак, е: Dux et Defensor Semitae (лат. „Водач и защитник по пътя”).
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Avenger_(MCM-1)
Противоминното оръжие на корабите включва два телеуправляеми подводни апарата AN/SLQ-48, предназначени за унищожаване и доразузнаване на мини; комбиниран акустически и електромагнитен трал AN/SLQ-37(V)2; спускаем сонар за поиск на мини AN/SQQ-30/32 и стандартен контактен трал.
Сонарният комплекс AN/SQQ-32 и видеокамерите на подводните апарати AN/SLQ-48 са предназначени за откриване на опасни обекти с малки размери на дъното, в грунта и на различна дълбочина във водата.
Въпреки че са смятани за едни от най-солидните кораби за борба срещу мини, самите кораби от класа „Avenger” са почти без оръжие за собствена защита. Целият им арсенал се изчерпва с две картечници с калибър 12,7 мм, които биха могли да бъдат ефикасни само срещу леки катери.
Броят на „отмъстителите” се оказва твърде недостатъчен. Ръководството на ВМС на САЩ изказва съжаление, че през 2006-2007 г. с цел бюджетни икономии са изведени от състава на флота 12 сравнително нови базови миночистача клас „Osprey”, които също участват в операция „Пустинна буря”. Намаляващият брой миночистачни кораби частично се компенсира от увеличаващия се контингент хеликоптери-миночистачи и безпилотни подводни апарати (БПА), преминали успешна проверка в „Пустинна буря”. Те се използват предимно за разузнаване и унищожаване на морски мини по курса на кораба или ескадрата. Тези нови средства са достатъчно модерни и перспективни, но засега не могат сами да гарантират безопасността на корабоплаването в по-обширна акватория.

Хеликоптер-миночистач MH-53E Sea Dragon
Всеизвестно е, че въздушните миночистачи прочистват водните площи далеч по-бързо от корабите, но нямат възможност да неутрализират цяла категория самозаравящи се или дънни мини с комбинирани взриватели. Самите хеликоптери трябва да бъдат и достатъчно мощни, за да теглят върху морската повърхност или под нея специалните трални съоръжения. Подобни хеликоптери засега притежават само ВМС на САЩ.
Безпилотните подводни апарати предлагат друга „екстра”: ликвидират мини с минимален риск за корабите и хората. В момента те постъпват на въоръжение не само на миночистачите, но и на кораби от други класове и рангове. При БПА скоростта на миночистене е твърде ниска и опитът в използването им от ескадрени миноносци, фрегати и подводници е още скромен. Не достигат и квалифицирани оператори, способни да управляват подводни апарати за унищожаване на мини.
Поради изложените дотук причини командването на ВМС на САЩ превантивно анализира вариантите за неутрализиране на минната заплаха при евентуална война срещу Иран. Като оптимален вариант засега е избран „дуетът” на кораби от клас „Avenger” и хеликоптери-миночистачи MH-53E Sea Dragon, чиито брой бързо би могъл да бъде увеличен с прехвърляне на винтокрили машини от САЩ.
MH-53E Sea Dragon е разновидност на тежкия транспортен хеликоптер CH-53 Sea Stallion, създаден в знаменитата Sikorsky Aero Engineering Corporation. Първия си полет почитаемият ветеран изпълнява през 1964 г. От тогава до днес за ВМС на САЩ и съюзниците им компанията „Сикорски” е произвела 522 хеликоптера от всички модификации. Един от вариантите на MH-53E Sea Dragon е оборудван за тралене на морски мини. Първият полет е осъществен през 1981 г. Постъпва на въоръжение през 1986 г. „Морският дракон” се задвижва от три турбовалови двигателя T64-GE-416 с обща мощност 4 380 к.с. Запасът от гориво достига 12 110 л. Въоръжен е със спускаем сонар AN/ASQ-14 и със специална товарна кука, с която буксира тралове от типа AN/ALQ-141, AN/ALQ-166 или AN/AQS-17.
MH-53E Sea Dragon е най-големият хеликоптер в западните държави. Може да бъде използван не само като миночистач, но и да изпълнява различни корабни транспортни операции. Във възможностите му е да извършва търсене и спасяване, както и дозареждане във въздуха. Пренася до 16 т товари или 55 души на разстояние 50 мили или 10 т товар на разстояние до 500 мили.
В зоните за бойни действия около Персийския залив „морските дракони” могат да бъдат дислоцирани на големи десантни кораби, способни да приемат такива летателни апарати, или на бреговите авиобази на САЩ в Бахрейн или други страни от региона.
Въпреки двойното нарастване на противоминните сили в 5-и флот на САЩ, минната заплаха не е изчезнала. Мината бе и остава сред най-коварните морски оръжия. Скрита в дълбините, дремеща десетилетия, тя неочаквано може да се събуди и да нанесе огромни поражения на кораби от всякакъв клас.

Сергей ЮФЕРЕВ
„Военное обозрение”
https://topwar.ru/19787-minnaya-ugroza.html

Превод: капитан І ранг о. р. Васил ДАНОВ