НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СЛУЧКА С КОРАБА „СТРАНДЖА” В БУРГАСКИЯ
ЗАЛИВ ОТ 10 ЮЛИ 1995 Г.

Случката, която сега припомняме на читателите на „Морски вестник”, за някои може би не е уникална, но е достойна да не бъде забравена. А уникалността в случая е тази, че главният герой е нарисувал картина за това, което се е случило на 10 юли 1995 г. За да бъдем коректни към истината, ще цитираме точно публикацията на колегите Стоян Иванов и Веселин Василев от бургаския вестник „Черноморски фар” от 11 юли 1995 г.: „Паднал в морето спасява документи с риск за живота си”. Подзаглавието на водещия материал в този брой гласи: „Катер измъква смелчагата от петбалови вълни, глобяват капитана 500 лева”...
Ето и самата случка:
„Корабен агент на БМФ спаси цялата документация на МК „Странджа”, рискувайки да се удави в бурното море. Вчера 42-годишният Димчо Пишманов бил закаран около 11 часа на борда за обичайния контрол. Когато си свършил работата, той застанал на трапа и зачакал катера да го прибере. Прогнилите въжета на трапа внезапно се скъсали и агентът цопнал в петбаловите вълни. Двигателят на „Странджа” работел и струята от витлото започнала да засмуква Пишманов. Още няколко метра и перките щяха да ме направят на кайма, призна той. Въпреки това агентът продължавал да стиска папката с корабните документи.
Два спасителни пояса хвърлили моряците от „Странджа”. Вятърът отнесъл единия далеч, а другият бил завлечен от витлото. Агентът се гмурнал под вода и преплувал десетина метра. Когато се показал, катерът на контролата вече бил съвсем наблизо. Трима души едвам успели да измъкнат Пишманов от вълните.
500 лева глоба отнесе капитанът на катера Димитър Ставрев, защото излязъл от
„С кувейтските танкери съм плавал в този район” - сочи Димчо Пишманов. Снимката е от архива на моряка-художник.
Картината, пресъздаваща случката от 10 юли 1995 г. в Бургаския залив.
пристанището без разрешение на ДИК. Час и половина преди това портът бил затворен за малки съдове поради бурния вятър. От БМФ твърдят, че все пак се обадили на инспекцията за катера...
Към четвърт милиона долара щеше да струва на параходството изгубената документация. Изваждането на нова отнема повече от месец, а без нея корабът не може да напусне пристанището. Всеки ден той щял да губи по 7 - 8 хиляди долара.”

Без да анализираме случката, която нямаше да бъде факт, ако някои длъжностни лица си бяха свършили работата, ние ще ви представим самия Димчо Пишманов и неговата картина за преживяното на 10 юли 1995 г. Той е работил като корабен агент в „Навиагент” - подразделение на Параходство БМФ, което е имало и свой офис в Бургас. Нещо повече - той е първият корабен агент на представителството в Бургас. Преди това е бил моряк на кувейтски танкери. С кораби на БМФ („Вежен”, „Ботевград” и „Тракия”) е плавал до Западна Европа. След приватизацията на Параходство БМФ продължава да работи като корабен агент в други частни морски фирми. Повече за неговите картини и изяви като художник-маринист, ще ви разкажем в следващи публикации.
МОРСКИ ВЕСТНИК