НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КАЗАХМЕ СБОГОМ И НА СРЕДНИЯ ДЕСАНТЕН
КОРАБ „АНТАРЕС”*

На 15 ноември 2012 г. (четвъртък) от 10.30 часа, в Пункта за базиране Бургас на Военноморска база ВМС, се проведе военен ритуал по тържествено спускане на военноморския флаг на средния десантен кораб „Антарес”, който се извежда от състава на Военноморските сили. Официални гости на събитието бяха заместник-командирът на Военноморските сили комодор Георги Мотев, командирът на Военноморска база ВМС комодор Митко Петев, офицери, които са плавали с кораба и много ветерани 
В своето слово командирът на Военноморска база ВМС комодор Митко Петев благодари за достойната  служба на всички, които са плавали със средния десантен кораб „Антарес”. Комодор Петев подчерта, че в своята служба офицерите, старшините и матросите от екипажа на кораба са били винаги високо подготвени и мотивирани да изпълняват поставените задачи.
На 27. 12. 1985 г. тържествено е вдигнат военноморския флаг на НРБ. На основание заповед на министъра на отбраната на корабът е дадено името „Антон Иванов”. Впоследствие с решение на Държавния съвет на Република България е присвоено името „Антарес” с бордови номер 702 и първи командир старши лейтенант (сега комодор) Георги Цветанов Мотев.
За 27 години служба корабът и екипажите, служили на него, гордо и достойно са развявали българския военноморски флаг и са защитавали честа на България в редица национални и международни учения.
В най-новата история на Военноморска база Бургас „Антарес“ е един от ПЪРВИТЕ КОРАБИ, които през 1997 г. взема участие и представя ВМС отлично в едно от най - големите военноморски учения в Черно море провеждано в рамките на „Партньорство за мир“ - „Кооператив партнър”, под ръководството на НАТО.
След това учение: през 1998 г. участва в учението „Кооператив партньор – 98” в град Констанца - Република Румъния, и националното военноморско учение с международно участие „Бриз ‘98”, проведено в България; през 2000 г. участва в учението „Кооператив партнър”, проведено в Р. Украйна – гр. Одеса, и в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2000”; през 2001г. участва в учение „Кооператив партнър”, проведено в Р. Грузия – гр. Поти, и в национално военноморско учение с международно участие “Бриз 2001”; през учебната 2002 и 2003 г. взема участие в оперативно-тактическото учение на ВМС „Черноморски страж” и командно-щабното учение на ВМС „Есен ‘03”; през 2004 г. участва в учението „Кооператив партнър ‘04”, проведено в Р. България – гр. Варна и в четвъртата активация на оперативната група за черноморско сътрудничество BLACKSEAFOR.
След приемането на България за пълноправен член на НАТО, се променят и  задачите на Военноморските сили. Основен приоритет са формиране на доверие и взаимна сигурност, намаляване на вероятността от военен конфликт, подпомагане дейността на гражданските ведомства, организации и служби. В тази насока са и поставените задачи пред кораба: товарене, преход по море и стоварване на техника и личен състав от и на необорудван бряг; съдействие на Сухопътните войски в приморско направление посредством стоварване на десант; участие в хуманитарни операции при евакуация на население пострадало от крупни промишлени аварии, стихийни бедствия и етнически конфликти.
Под военноморския флаг на средния десантен кораб „Антарес” през изминалите години придобиват моряшка закалка и специфичен моряшки дух за живота, стотици млади хора от различни краища на страната, формират се поколения командни кадри, които получават достойна професионална реализация във ВМС.
Отделение  „Връзки с обществеността”
във Военноморска база ВМС
Снимки : Матрос Галина НИКОЛОВА
_______________
* Заглавието е на „Морски вестник”
Комодор Митко Петев връчи командирския вимпел на „Антарес” на комодор Георги Мотев.
Знаменният взвод и бойното знаме на Военноморската база на ВМС поемат към средния десантен кораб „Антарес”.
Командирът на дивизиона кораби със спомагателно назначение капитан І ранг Радостин Найденов рапортува на заместник-командира на ВМС комодор Георги Мотев.
В своето слово командирът на Военноморска база ВМС комодор Митко Петев благодари за достойната служба на всички, които са плавали със средния десантен кораб „Антарес”.
Първият командир на „Антарес” старши лейтенант (сега комодор) Георги Мотев също благодари на екипажите, плавали под флага на средния десантен кораб.
Част от участниците в тържествения ритуал.