НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 АЛЪН ТЮРИНГ ИЛИ МАЛКО ЗА ТЕОРИЯТА НА
ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

Посвещавам на всички морски и речни ИТ експерти, морски и речни електронни инженери и морски и речни експерти по високотехнологични проекти в България 

Тази статия е популярна, а не за специалисти. В нея има сериозни опростявания на предложените тези. Предложена е на морско и речно издание, защото една много важна част от работата на Тюринг е свързана с осигуряване на секретна информация за намеренията на Германия относно корабите, подводниците и самолетите на Англия и съюзниците във Втората световна война. Освен това, информационните технологии са от жизнено-важно значение при разработването на съвременните системи за електронна навигация (e-navigation) и морски комуникации (GMDSS и комерсиални сателитни системи).
Признавам си. Заглавието е провокация. Особено към българските поддръжници на тезата, че само американец от български произход измисли компютъра и никой друг. И  все пак. Най-напред какво е компютър? Какво е информационна технология? Кой е Алън Тюринг? Какво пък толкова е направил този педераст? Е, хайде да не съм толкова груб. Този човек е с „хомосексуални тенденции”, както самият той се изразява, когато обяснява на приятелката си, защо и че няма как да се ожени за нея. И пак си признавам, че приложих трик  - съвсем умишлено се втурнах в „жълтината” и клюката, за да привлека внимание.  …

Пълният текст на статията от инж. Стефан ДИМИТРОВ (в PDF-формат) можете да прочетете в рубриката „Изследвания” на раздела „Морски колекции”
„Енигма” - машина за кодиране (шифроване) на съобщенията, използвана в Третия райх. Важността на тази машина е толкова голяма, че подробни  данни за нея стават известни на широката публика едва през 70-те години на 20-ти век!
Втори вариант на „Енигма”.
Механичен компютър, за който ще разберете в хода на повествованието.